logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Feltérképezte a svéd állami tévé a lövöldözéssel járó gyilkosságok helyszíneit

| Szerző: hirado.hu
Az SVT Nyheter összesítette az elmúlt években Svédországban történt lövöldözéseket. Nőtt a kockázata annak, hogy a bűnbandák harcainak tűzvonalába kívülállók is kerülhetnek.

Az SVT Nyheter kifejlesztett egy térképszolgáltatást, valamint egy adatbázist a 2018 óta történt lövöldözésekről. Az adatbázis információkat tartalmaz arról is, hogy mely korcsoportokat érinti az erőszak, a lövöldözések milyen napszakban történnek, valamint egy naptárban napról napra követhetők az elkövetett cselekmények.

A térkép itt érhető el svéd nyelven.

A statisztikák szerint a lövöldözések száma az utóbbi években a sűrűn lakott területeken megnőtt, ráadásul ott, ahol az emberek sokat mozognak, ezzel pedig az úgynevezett harmadik felek kiszolgáltatottsága erősödött.

Kiderült, hogy az erőszak sokkal több embert érint, nem csak azokat, akik a bandakonfliktusokban közvetlenül vesznek részt.

Az SVT Nyheter Svédország különböző részein olyan emberekkel készített interjút, akik így vagy úgy szemtanúi voltak lövöldözéseknek, vagy személyesen érintettek voltak azokban.

Összegyűjtöttek néhány esetet, melyek ezen a linken tekinthetők meg svéd nyelven.

A környéken élő emberek közül kevesen akarnak nyilatkozni

Egy példa az összeállításból: 2021 augusztusában a délutáni órákban lelőttek három embert a kristianstadi Gamlegården központ előtt. Eddig senkit sem tartóztattak le a bűncselekmény miatt, a környéken élők és dolgozók biztonságérzete jelentősen romlott. Az SVT Nyheter által megszólaltatott kábítószer-ellenes tiszt szinte reménytelennek nevezi a kábítószer-kereskedelem elleni munkát.

Camilla Nilsson könyvtáros úgy fogalmazott: „megváltozott a légkör, ez korábban egy élénk központ volt, sok-sok emberrel.” Többen azt emelték ki, hogy az utóbbi években megszaporodtak a környéken a drogeladások, amit egy kábítószeres ügyekben nyomozó tiszt is megerősített, azonban nevét és képét nem akarta megosztani. Közölte, hogy

a drogkereskedelem felszámolására tett erőfeszítések szinte reménytelenek, mert folyamatosan új drogdílerek érkeznek, akik nem törődnek a büntetéssel, és nem félnek a rendőrségtől.

A rendőrség szerint jó munkát végeznek, azonban a büntetések, amelyeket ráadásul gyakran csak jóval a bűncselekmény után szabnak ki, alacsonyak, és nem bírnak elrettentő erővel az SVT által megszólaltatott rendőr szerint. Szerinte az egész jogi láncolatnak is forrásokat kellene biztosítani, hogy lépést tudjanak tartani a kábítószer-kereskedőkkel.

Az SVT megpróbált több, a környéken élő emberrel is beszélni, azonban kevesen akartak nyilatkozni. A lövöldözés után a rendőrséget ideiglenesen megerősítették Gamlegårdenben, és vannak már biztonsági őrök is. Az önkormányzat megpróbál minden eszközt bevetni, rendszeressé tették az éjszakai ellenőrzéseket és a magasabb szintű biztonsági jelenlétet.

Egy a környéken élő férfi azt mondta, hogy szeretne elköltözni, mert nem érzi magát biztonságban, és csak azt látja megoldásnak, hogy a rendőrség állandóan jelen legyen.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

 

Ajánljuk még