logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tombol a járvány Romániában, rengeteg oltatlan ember kapja el a koronavírust

Romániában tovább terjed a delta vírusvariáns. Néhány szakértő az elmúlt napok adatai alapján már abban reménykedik, hogy a járványgörbe már nem emelkedik olyan meredeken, mint korábban. Bár a kormány azt tervezte, hogy nyitva maradhatnak az iskolák, de olyan sok tanár és diák fertőződik meg, hogy már több mint tízezer osztály költözött a tantermekből ismét az internetre. Bukarestben lépcsőzetes munkakezdést vezettek be, hogy ne legyen olyan nagy a tömeg a reggeli csúcsforgalomban – számolt be az M1 Hiradója.

Rendőrök ellenőrzik a járókelőket Nagyszebenben, ahol este tíz után csak az oltottak mehetnek ki az utcára. A járványhelyzet miatt Romániában egyre több településen vezetik be az éjszakai kijárási korlátozást, a vendéglátóhelyek korábban zárnak.

A kórházak alig győzik fogadni a koronavírus-fertőzött betegeket. Van, akinek már csak a folyosón jut hely. Az intenzív osztályokon még rosszabb a helyzet: a hétfő reggeli hivatalos jelentés szerint a súlyos állapotú fertőzöttek számára fenntartott osztályokon már csak egyetlen szabad ágy volt az egész országban.

A magyar kormány már a múlt héten felajánlotta segítségét, így most zajlik az egyeztetés arról, hogyan lehet szükség esetén súlyos fertőzötteket magyar kórházakba szállítani.

A betegek túlnyomó többsége nem kapott védőoltást, az orvosok azt mondják, sokan a kórházba kerülés után kezdik követelni a vakcinát.

Romániában mostanáig a lakosság kevesebb mint harmada szerzett teljes védettséget. Leginkább a kisebb településeken élők utasítják el a vakcinát.

Sajnos egyre élesebben kirajzolódik a különbség. Minden statisztikából az derül ki, hogy a sérülékenyebb fertőzöttek esetében a vakcina dönti el, hogy a beteg életben marad-e, vagy sem – mondta a bukaresti járványkórház orvosigazgatója.

A járvány miatt az iskolák is sorra küldik haza a diákokat. Egy új rendelet értelmében azokban a családokban, ahol egy vagy több 12 év alatti gyermek a járvány miatt távoktatásra kényszerül, a dolgozó szülők egyike fizetett szabadnapokat igényelhet.

A sürgősségi rendeletet még a múlt héten megbuktatott kabinet hozta. Románia helyzetét a negyedik hullám kellős közepén még egy súlyos belpolitikai válság is nehezíti, a járvány elleni védekezést a már csak ügyvezető kormánynak kell irányítani.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még