×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Ezt az enyhítést vezette be Franciaország

 

Újabb 21 francia megyében megszűnt a maszkviselési kötelezettség hétfőn a tanulók számára az általános iskolákban, ezzel a százból 68-ra emelkedett a zölddel jelölt megyék száma, ahol a kisiskolásoknak már nem kell maszkot viselniük a koronavírus-járvány visszahúzódásának eredményeképpen.

A tanulók számára csaknem egy éve volt kötelező a tanárokhoz és az iskolai dolgozókhoz hasonlóan maszkot viselni az oktatási intézmények zárt tereiben.

A korlátozás fokozatosan szűnik meg október elejétől azokban a megyékben, ahol a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma 50 alá csökkent. Országos átlagban jelenleg ez a szám 43, s egyetlen megyében sem haladja meg a százat, így

kiemelten kockázatos, vörössel jelölt övezet már nincsen az országban.

Kórházban még 6700 ezer fertőzöttet ápolnak, számuk naponta több mint százzal csökken, közülük 1100-an vannak súlyos állapotban, azaz az intenzív ágyaknak már csak az egyötödét foglalják el koronavírusos fertőzöttek.

A napi esetszám átlaga hétről hétre 20-30 százalékkal csökken, jelenleg 4 ezer körül mozog, a pozitív tesztek aránya egy százalék, s péntektől a felnőtteknek csak a receptre felírt teszt marad ingyenes, a 18 éven aluliak számára viszont bármilyen indok esetén ingyenes marad.

A társadalombiztosításnak idén eddig 6,2 milliárd euróba kerültek a szűrések, ugyanannyiba, mint az oltási program. A járvány szövődményeiben elhunytak száma 117 ezer, az elmúlt 24 órában a számuk nyolccal emelkedett. Az oltásra jogosult franciák 87 százaléka vette fel eddig legalább az első oltást, 85 százalékuk mindkét adagot, a teljes lakosságra vetítve 75 százalékos az átoltottság.

A címlapfotó illusztráció. (Képen: Emmanuel Macron franica államfő (Forrás: MTI/EPA pool/Stephanie Lecoc))