logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Csúnyán elfajultak Rómában a járványügyi intézkedések elleni tüntetések - FOTÓK

Súlyos rendbontásokba torkollottak szombat este Rómában a tüntetések, amelyeken a koronavírus-járvány miatt újonnan bejelentett intézkedések és az oltási kampány ellen tiltakoztak.
(Fotó: EPA/Massimo Percossi)

Hírügynökségi jelentések szerint több tízezer tiltakozó vonult végig Róma utcáin, és többször összetűzésbe került a rendőrökkel. Néhol a helyszínre vezényelt rendőrök gumibotokkal, paprikasprayvel és vízágyúkkal próbálták megfékezni a feldühödött tömeget. A demonstrálók megpróbáltak áttörni a rendőrségi kordonokon, bútordarabokkal és petárdákkal dobálták meg a rendőröket.

A kora esti órákban a tüntetők megrohamozták a legnagyobb olasz szakszervezet, a CGIL római székházát, botokkal és zászlórudakkal támadták meg az őröket és a rendőröket, majd benyomultak az épületbe.

Az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint a tüntetéseken 12 embert vettek őrizetbe, köztük a Forza Nuova radikális jobboldali párt két vezetőjét, Giuliano Castellinót és Roberto Fiorét, akik jelen voltak az erőszakos cselekményeknél.
Korábban négy ember őrizetbe vételéről lehetett tudni.

 

(Fotó: EPA/Massimo Percossi)I

Mario Draghi miniszterelnök elítélte az erőszakcselekményeket, és hangsúlyozta, hogy a szakszervezetek a demokrácia és a munkavállalók jogainak a biztosítékai, és szigorúan kell büntetni minden ellenük irányuló megfélemlítési kísérletet. Maurizio Landini, a CGIL főtitkára „szervezett fasiszta cselekedetnek, a demokrácia és az üzleti világ elleni támadásnak” nevezte a történteket, és azt mondta, hogy senki sem fordíthatja vissza az országot a fasiszta korszakba.

Október 15-től Olaszországban védettségi igazolással kell rendelkeznie az állami és a magánszektor munkavállalóinak. Ennek hiányában felfüggeszthetik őket az állásukból bérkifizetés nélkül, de nem bocsáthatják el őket.

Az új intézkedés bírálatokat váltott ki, holott a hétfőtől életbe lépő enyhítések miatt van szükség rá.

(Fotó: EPA/Massimo Percossi)

Hétfőtől feloldják a nézőszám korlátozását a mozikban és a színházakban, valamint a sportlétesítményekben is enyhítik az óvintézkedéseket a járványmutatók kedvező alakulásának köszönhetően, annak ellenére, hogy a lakosság több mint 15 százaléka még egyetlen oltásban sem részesült.

A mozik, színházak és koncerttermek ismét teljes kapacitással működhetnek ugyan, de a nézőknek kötelező a védettségi igazolás felmutatása. Továbbra is viselniük kell a szájmaszkot, de megszűnik az egymás közötti legalább egyméteres biztonsági távolság betartása. A nyitott stadionokban az ülőhelyek 75 százalékát foglalhatják el a nézők, a zárt sportcsarnokok befogadóképességük 60 százalékával működhetnek.

A diszkók zárt termeiben a lehetséges vendégszám ötven százalékát fogadhatják, szabadtéri szórakozóhelyeken 75 százalékot. Utóbbiakban is kötelező a védettségi igazolás. A diszkókban a szájmaszkot csak tánc és fogyasztás közben lehet levenni, a szórakozóhelyeken biztosítani kell a megfelelő levegőcserét. Szabálysértés esetén első alkalommal az üzemeltetőt pénzbírsággal sújtják, második szabálysértéskor tíznapos bezárást kockáztat.

 

 

 

 

 

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még