logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szoros csatában a Spolu koalíció nyerte a választást Csehországban

| Szerző: hirado.hu
Hallatlanul szoros csatában a hárompárti Spolu koalíció nyerte a szombaton délután zárult képviselőházi választást Csehországban. A jobboldali összefogás kapta a szavazatok 27,6 százalékát, míg az Andrej Babis vezette ANO egymaga a voksok 27,2 százalékát szerezte meg.

A szavazatok több mint 99 százalékának összegzése után a Cseh Statisztikai Hivatal szerint a SPOLU megkapta a szavazatok 27,62 százalékát.

A második helyen az eddig kormányzó, Andrej Babis vezette ANO végzett 27,28 százalékkal, míg a harmadik hely a kétpárti Polgármesterek és Kalózok koalícióé lett 15,47 százalékkal.

Negyedikként bejutott a parlamentbe a Közvetlen Demokrácia Pártja 9,63 százalékkal, a többi párt – köztük a Szociáldemokrata Párt, amely eddig kívülről támogatta a Babis vezette ANO-t – azonban nem tudta átlépni az öt százalékos parlamenti küszöböt.

Milos Zeman köztársasági elnök korábban bejelentette, hogy azt a pártot fogja megbízni kormányalakítással, amely megnyeri a választásokat

– számolt be Bartal Tímea, a közmédia tudósítója Prágából.

Szakértők ennek ellenére hosszas, elhúzódó tárgyalásokra számítanak. A választási részvétel meghaladta a 65 százalékot Csehországban.

Címlapfotón: Andrej Babis cseh miniszterelnök, az ANO mozgalom vezetője (balra) és Petr Fiala, a hárompárti SPOLU koalíció vezetője kezet fog a kormányfőjelöltek rádiós vitája előtt Prágában 2021. október 8-án. Csehországban október 8-án és 9-én tartották a parlamenti alsóházi képviselő-választást. (Fotó: MTI/EPA/Martin Divísek)

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még