logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Vegyen fel meleg pulóvert otthon, ha fázna – tanácsolják Hollandiában

| Szerző: hirado.hu
Néhány embernek, aki mondjuk autóval közlekedik Budapesten, bizonyára beugrik egy egészen hasonló mondat.

Itthon Budapest baloldali főpolgármestere, Karácsony Gergely javasolta még a nyár elején az autósoknak, hogy szálljanak ki a kocsiból, és menjenek gyalog, ha gondjuk van a dugóval.

Nézzük azonban Mark Rutte miniszterelnök Hollandiáját, amelyet szintén elért a gázáremelés. A Milieu Centraal nevű alapítvány, amely „küldetése” szerint vállalatokkal, kormányokkal és civil társadalmi szervezetekkel dolgozik együtt, hogy a „fogyasztókkal” kommunikáljon a fenntarthatóságról, öt pontból álló javaslatsort tett közzé a hollandoknak arról, mit tegyenek, ha beköszönt a tél.

Íme a javaslatok:

  • Rövidebb zuhanyozás. Egy átlagos holland hetente ötször zuhanyozik, alkalmanként körülbelül kilenc percig. Ezt lehet csökkenteni, és ritkítani az alapítvány szerint.
  • Tartsa zárva az ablakokat és az ajtókat, hogy a meleg a lakásban/házban maradjon.
  • Vegyen fel egy meleg pulóvert a beltérben. A Milieu Centraal úgy fogalmaz: „magadat kell melegen tartanod, nem a bútorokat.”
  • Este állítsa le alacsonyabb hőmérsékletre a termosztátot, például 19 fokról 18 fokra egy órával lefekvés előtt, és 17 fokra, amint lefekszik.
  • Csak azokat a szobákat fűtse, ahol tartózkodik.

Speciális szerződési lehetőségek

Belgiumhoz hasonlóan a holland fogyasztók 44 százalékának van félévente változó árszabású energiaszerződése, a díjtételeket évente kétszer, január 1-jén és július 1-jén állapítják meg. A Gaslicht.com ár-összehasonlító oldal a háztartásoknak azt tanácsolja, hogy kössenek egyéves szerződést.

„Közeleg a tél, nő az energia iránti kereslet. Tűzbe merem tenni a kezem, hogy a változó szerződéseknél az árak az egekbe szöknek”

– mondja az oldal tulajdonosa. Véleménye szerint az, aki egyéves szerződést vállal, pénzügyi biztonságot kap, ugyanakkor rugalmasan reagálhat a piaci változásokra.

„Ha a kormány úgy dönt, hogy újra megnyitja a groningeni gázmezőt, az le fogja nyomni az energiaárakat. Akkor majd örülhet az, aki nincs három évre lekötve” – tette hozzá. (Groningenben 1959-ben fedeztek fel egy hatalmas gázmezőt, földrengésveszély miatt azonban leállították a termelést 2015-ben, a jelenlegi tervek szerint 2022-ben teljesen bezárják.)

Ezzel szemben a holland fogyasztóvédelmi egyesület azt tanácsolja a fogyasztóknak, hogy ne válasszanak éves szerződést mert talán enyhe tél lesz, és az áremelkedés nem lesz túl nagy. Ben Woldring, a Gaslicht.com tulajdonosa szerint a fix szerződéssel rendelkező háztartások 56 százaléka esetében a helyzet némileg eltérő, egy három hónapon belül lejáró szerződésnél érdemes lehet előre új szerződést kötni a jelenleg érvényes árakon.

A magyar kormány szeptemberben kötött tíz plusz öt éves gázvásárlási szerződést a Gazprommal, amely hosszú távon garantálja Magyarország energiaellátásának biztonságát ebben a bizonytalanságokkal teli világban tizenöt évre, egyben megvédi a rezsicsökkentés eredményeit.

A Nibud információs intézet igazgatója, Arjan Vliegenthart szerint sok fogyasztó aggódik az egyre emelkedő energiaárak miatt, mindez főleg az amúgy is pénzszűkében lévő embereket sújtja a legsúlyosabban, akik rosszul szigetelt ingatlanokban élnek, és nincsenek meg az anyagi forrásaik ahhoz, hogy napelemekbe vagy hőszivattyúba fektessenek.

A labda a kormány térfelén van

„A LED-világítás és a szigetelés viszonylag gyorsan megtérül, és akinek kicsit több pénze van, pedig jól teszi, ha napelemekbe fektet. De szerintem óvatosnak kell lennünk, hogy ezeket a problémákat ne az egyes fogyasztókra hárítsuk” – mondja Vliegenthart.

Kiemelte: „A labda a kormány térfelén van. A lakástulajdonosoknak tisztán kell látniuk, a lakásépítő cégek pedig azt szeretnék tudni, hogyan mérlegeljék a felújítást, a fenntarthatóságot és az új lakások építését. Ha nincs perspektíva, az emberek nem tesznek semmit.

Nem várhatjuk el az emberektől, hogy önszántukból vásároljanak hőszivattyút.”

Magyarországon a kormány a rezsicsökkentés mellett több lehetőséggel is támogatja az otthonok felújítását, például az otthonfelújítási támogatással, vagy az újonnan megjelent, százszázalékos, vissza nem térítendő támogatást nyújtó pályázattal napelemek telepítésére.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

 

Ajánljuk még