logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Felajánlotta lemondását és kiállt a Jamaica-koalíció mellett a CDU elnöke

| Szerző: hirado.hu
A Kereszténydemokrata Uniónak a szeptember végi parlamenti választáson elszenvedett súlyos veresége miatt felajánlotta lemondását Armin Laschet, a CDU elnöke a párt választmányának csütörtöki ülésén, Berlinben. Hozzátette: addig marad a pártvezetői poszton, amíg meg nem találják az utódját. Laschet a német kormánykoalíciós esélyekről is beszélt az újságíróknak.

„Az előzetes tárgyalások jól sikerültek az FDP-vel és a Zöldekkel” – kezdte beszédét Laschet a CDU berlini központjában, a Konrad Adenauer-házban. Kiemelte: „nem nyertük meg a választást, de a második helyen állunk. Tiszteletben tartjuk azt, hogy az FDP és a Zöldek döntik el, hogy kivel lépnek koalícióra, de most nem arról van szó, melyik párt kerül kormányra, hanem a következő négy év politikájáról.”

A CDU elnöke kiemelte: „ezért kampányolok Jamaica-koalíció mellett, ami egy nagyszerű lehetőség Németország számára. A koalíciónak nagy támogatottsága lenne a szövetségi parlamentben. Ha az FDP és a Zöldek új indulást keresnek, akkor az SPD a rossz partner – ezt többéves tapasztalatból tudjuk megerősíteni.”

A CDU álláspontjára visszatérve hangsúlyozta: „nem csapjuk be az ajtót. A CDU azt ajánlja Németországnak, hogy az utolsó pillanatig készen állunk a kormányzásra.”

Hozzátette: „ezúton jelezzük az FDP-nek és a Zöldeknek, hogy a kapcsolattartó továbbra is a CDU vezetője marad. Ehhez élvezem a képviselőcsoport, valamint a végrehajtó bizottság támogatását. Egyben azt is szeretném világossá tenni, hogy miattam semmi sem fog elbukni. Mert nem Armin Laschet személyéről van szó, hanem az országról.”

„Jövő héten javasolni fogom a végrehajtó bizottságnak, hogy hívjanak össze pártkonferenciát” – mondta Laschet. Hozzátette:

„Angela Merkel visszalépése óta a CDU-ban folyamatos személyi viták zajlanak, jellemzően egymás ellen. Ez most megváltozik. A konszenzus útjára akarunk lépni.”

Ez Észak-Rajna–Vesztfáliában egy hosszú ideje ellentmondásos tartományi szövetségben sikerült, Laschet utódja Hendrik Wüst lesz. A CDU elnöke ezt a példát szeretné követni a párton belül országos szinten is.

Armin Laschet már a jövő héten találkozni akar a pártvezetőkkel. Beszéde végén három mondatban összegzett: a CDU továbbra is készen áll a Jamaica-koalícióra, és gyorsan nekilátnak a szükséges személycseréknek is. Célja az ellentétek kibékítése, a közös pontok megtalálása, és – mint mondta – örömmel töltené el, ha a párt átvészelné ezt a nehéz időszakot.

Hangsúlyozta: „nem az a kérdés, hogy kormányon vagy ellenzékben, hanem az, hogy egy középosztálybeli néppárt ismét sikereket érhet el Európában.”

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még