logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Brüsszel sem ártatlan abban, hogy gáz van a gázárakkal Európában

| Szerző: hirado.hu
Szerdán ismét történelmi rekordot döntött a földgáz ára Európában, továbbra is megállíthatatlannak tűnik az emelkedés. Január óta ötszörösére, az ősz eleje óta duplájára emelkedett a gáz ára a nemzetközi piacokon. Több uniós tagállamban a lakosságot terhelő rezsiköltségek is emelkedtek. A magyar rezsi – a kormány ígérete szerint – továbbra sem emelkedik. Orbán Viktor azt mondta, Brüsszel hibája miatt vannak az égben az energiaárak – hangzott el az M1 Híradójában.

 

Magyarországra folyamatosan érkezik a gáz, nincs probléma az ellátással, de ez koránt sincs így az Európai Unió több országában. Nem túlzás azt állítani, hogy dráma, ami most az európai földgáz piacon tapasztalható, hiszen soha nem látott magasságokba emelkedett ugyanis a gáz ára.

Március óta ötszörösére emelkedett a földgáz ára Európában

Az energiapiaci elemző szerint ilyenre még sohasem volt példa. Az elmúlt órákban előfordult, hogy megawattóránként 160 euróért (mintegy 57 400 forint) lehetett földgázt vásárolni a gáztőzsdén.

Az Európai Uniós csúcstalálkozón is napirendre került az energiaválság. Öt tagország kormányfője is azonnali beavatkozást sürgetett.

Amennyiben a drágulást nem sikerül lefékezni, akkor a nagyobb energiaigényű vállalatok korlátozni fogják termelésüket, vagy le is állhatnak, de ami ennél fontosabb radikálisan emelkedhetnek a lakossági fogyasztói árak.

Nem véletlen, hogy sokan az unióból a magyar példát tartják követendőnek, vagyis, hogy hatósági árakat vezessenek legalább a családok fogyasztása esetében. Magyarország egyébként azon kevesek egyike, akit nem, vagy nem drámain érint a gázárak megugrása, miután sikerült az orosz Gazprommal egy újabb hosszú távú gáz vásárlási szerződést kötni, ami 15 évre garantálja Magyarország energiaellátásának biztonságát.

Kiszámíthatóbb gázellátás

„Ez a szerződés évente 4,5 milliárd köbméter földgáz beszerzését teszi lehetővé. Ezúttal nem a politikailag és műszakilag kockázatosabb Ukrajnán keresztül, hanem egy biztonságosabb déli irányból érkezik a földgáz, Szerbiából valamint Ausztriából” – mondta az M1 Híradójának Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúra Zrt energia üzletágvezetője.

A szakértő szerint a hosszú távú megállapodás lehetőséget teremt arra, hogy Magyarország a piaci áringadozásokat csökkentse és alacsonyabb, kiszámítható áron jusson földgázhoz.

Ami hozzájárul ahhoz, hogy a rezsi csökkentést a kormány a jövőben is megtarthassa, amit a múlt héten a Miniszterelnökséget vezető miniszter is megerősített a kormányinfón.

Gulyás Gergely azt mondta: a magyar-orosz gázszerződésnek köszönhetően a magyar fogyasztók továbbra is az egyik legalacsonyabb gázárat fogják fizetni egész Európában.

„Egy átlagos háztartásnak éves szinten 386 ezer forinttal kell többet fizetnie, akkor, ha a baloldali pártok javaslatai alapján a rezsicsökkentés következtében kialakult kedvező energiaárak befagyasztása megszűnne és ezzel egyidejűleg a piaci árakat érvényesítené a magyar állam” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter

A rezsicsökkentés fenntartását és az ellátás biztonságát az is szavatolja, hogy a hazai gáztárolók – ahogy mondani szokták – szinte csurig vannak. Ez azt jelenti, hogy ha nagyon hideg lesz a tél és megnő a fogyasztás, akkor sem lesz hiány gázból nálunk.

Elemzők szerint a gázárak elszabadulásának több oka is lehet. Így, hogy a koronavírus-járványt követően a gazdaság újraindítása érdekében jelentősen megnőtt a gáz iránti igény az elmúlt hónapokban. Emellett Nyugat-Európában a klímapolitikai célok miatt felszámolták a gázkitermelést, ami óriási hiányt okozott.

Ráadásul az uniós bürokraták ahelyett, hogy érdemben foglalkoznának a problémával, inkább klímavédelmi javaslatnak álcázva meg akarják adóztatni az embereket.

Orbán: Brüsszel hibája miatt is magasak az energiaárak

Erről már a miniszterelnök beszélt a szlovéniai uniós csúcsról jelentkezve egy, a közösségi oldalára feltöltött videóban. Orbán Viktor hangsúlyozta: a V4-ek együtt lépnek fel az ellen, hogy az Európai Bizottság újabb adókat vessen ki az autó- és lakás-tulajdonosokra.

„Tegnap éjjel (kedden, a szerk.) egy óra után végeztünk. A leghevesebb vita nem a bővítésről, hanem az energiaárakról alakult ki. A helyzet teljesen nyilvánvaló: Brüsszel elhibázta, elrontotta, elbaltázta, ezért vannak most égben az energiaárak. Ráadásul egy klímavédelemnek álcázott akcióterv keretében további adókat akar kivetni a gépkocsi-tulajdonosokra és lakástulajdonosokra. A V4-ek ezt elutasítják, együtt léptünk föl, javaslatokat terjesztettünk elő. A következő menet két hét múlva esedékes Brüsszelben.”

A miniszterelnök az uniós csúcs végén azt mondta: a magas gázárak kialakulásáért a fő felelősség Frans Timmermanst, az Európai Bizottság alelnökét terheli, aki,az uniós szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével összefüggésben rossz számításokat végzett.

Az elszabadult gázárak miatt a most bajban lévő uniós tagországok egyébként azt szeretnék, ha a jövőben a közösség közösen szerezne be gázt.

 

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még