logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Benzinhiány, káosz, üres polcok: hétfőtől a hadsereget is bevetik a britek

Még mindig vannak olyan települések Nagy-Britanniában, ahol több órát kell sorban állni a benzinkutaknál. Már több mint egy hete tart a káosz: a Brexit miatt sok kamionsofőr hagyta el a Brit-szigeteket, így nincs aki kivigye a benzint a kutakhoz, vagy akár az élelmiszert a boltokba. Boris Johnson kormányfő tartja magát ahhoz, hogy nem enged be tömegével kelet-európai munkaerőt alacsony fizetésért, azt szeretné, hogy emelkedjenek a bérek, és dolgozzanak a britek – közölte az M1 Híradója.

„Elnézést, nincs üzemanyag” – London legtöbb benzinkútjánál még ez a felirat fogadja a potenciális vásárlókat. Az oszlopokon sincs már feltüntetve az ár, mindegy, hogy mennyibe kerülne a benzin, ha egyszer nincsen. A kormány szerint javul ugyan a helyzet, a brit Üzemanyag Kiskereskedők Szövetsége azonban azt nyilatkozta, ezer megvizsgált benzinkút közül legalább 160-on még mindig nincs üzemanyag.

És ezek nagy része a fővárosban és környékén vannak. A benzin azért lett hiánycikk, mert kevés a teherautósofőr, nincs aki kiszállítsa az üzemanyagot. A gondok enyhítésére a brit kormány hétfőtől a hadsereg 200 tehergépkocsi-vezetőjét tervezi bevetni, akik az üzemanyag-szállításban fognak segédkezni.

Szerintem nagyon fontos, hogy egy ilyen helyzetben be tudjuk vetni a hadsereget. Ezzel is hozzá tudtunk járulni a helyzet javulásához. Persze nem azt mondjuk, hogy minden rendben, de már úton vagyunk afelé” – nyilatkozta a brit egészségügyi miniszter Sajid Javid.

Az üzemanyag-krízis kialakulásáért sokan a Brexitet teszik felelőssé,

amelynek következtében több tízezer sofőr hagyta el az Egyesült Királyságot. Megoldásként a brit kormány a katonaság bevetésén kívül 300 külföldi kamionsofőrt alkalmazna azonnali munkakezdéssel, és több ezer vezetőnek adna – akár jövő tavaszig – ideiglenes munkavállalási engedélyt, de szakmában nem számítanak ennyi érdeklődőre.

Mégis miért jönne ide dolgozni egy külföldi karácsonyig, hogy aztán hazaküldjék, és megint állást kelljen keresnie? Az emberek stabil munkahelyet szeretnének” – mondta egy szállítmányozó cég vezetője.

Hiány nem csak sofőrökből van, hanem sok más munkakörben is, ami szintén veszélyezteti az ellátás biztonságát karácsony előtt. „Kellenének az idénymunkások, hogy képesek legyünk bírni a karácsonyi forgalmat. Akkor nagyon megnőnek az igények, és ez egy nagy munkaigényű ágazat” – monda egy brit pulykafarm tulajdonosa is.

Boris Johnson brit miniszterelnök azonban a BBC-nek adott interjújában kiállt amellett, hogy a Brexit helyes döntés volt,

és nem az a megoldás, hogy helyreállítják a munkavállalók szabad mozgását. Szerinte a közép- és kelet európai munkavállalók letörték a béreket, és rosszabb munkakörülményeket is elfogadtak, így a britek egyszerűen nem akarnak sofőrnek menni.

Semmiképpen nem szeretnék visszatérni ahhoz a kudarcos modellhez, ami az alacsony bérekre, a rossz körülményekre és az ellenőrizetlen bevándorlásra épült” – jelentette ki Boris Johnson. Szerinte a sofőrhiány nem kizárólag brit jelenség, hanem globális probléma, a megoldás pedig a hatékonyság növelésében van.

Érdekes lehet számodra:

Címlapfotó: Részben üres polcok egy londoni ABC-áruházban 2021. szeptember 30-án. A teherautó-sofőrök hiánya miatt jelentős fennakadás alakult ki a lakossági ellátás több területén Nagy-Britanniában (Fotó: MTI/AP/Frank Augstein).

Ajánljuk még