logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Irreálisan magas részvétel és több mint 13 ezer érvénytelen szavazat: még mindig nincs végeredmény Berlinben

| Szerző: hirado.hu
Négy nappal a hétvégi választások után még nem számolták újra a szavazatokat abban a 22 berlini választókerületben, ahol gyanúsan egyforma eredmények születtek. A német főváros 99 választókörzetében több mint 13 ezer szavazatot érvénytelenített a szövetségi választási bizottság. A Tagesspiegel arról számolt be, hogy legalább 16 választókerületben több szavazatot adtak le, mint ahány választásra jogosult személy szerepel a listán. A berlini tartományi választási biztos már szerdán lemondott.

Gyanúsan egyforma eredmények születtek a berlini szavazókörök mintegy negyedében vasárnap. A kerületi képviselőválasztásokkal kapcsolatban becsült eredmények alapján hirdettek előzetes eredményeket – számolt be a Focus Online. A hírportál szerint

a német főváros 22 választókörzetében pontosan ugyanazokat az eredményeket regisztrálták.

Mindegyikben 88 szavazatot kapott a szociáldemokrata (SPD) jelölt, 98-at a Zöldek, 87-et a CDU, 30-at a Baloldal, 18-at az Alternatíva Németországért (AfD) és 39-et a liberálisok (FDP) jelöltje.

„A rögzített (becsült) eredmények az előzetes eredmények részét képezik. Amennyiben a választás éjszakáján az egyes választási bizottságok nem közölnek végleges eredményeket, egyedi esetekben megengedett az addig rögzített összesített eredményen alapuló becslés” – nyilatkozta Felix Lauckner, Charlottenburg-Wilmersdorf kerületének választási tisztségviselője a berlin-brandenburgi rádiónak (RBB).

A szavazatokat a következő napokban újraszámolják – közölte a szövetségi választási iroda. Sokakban fogalmazódik meg a kézenfekvőnek tűnő kérdés, amire a Focus Online is rámutat: érthetetlen, hogy négy nappal a választások után ez miért nem történt még meg.

Választások, mint sztahanovista munkaverseny?

A Tagesspiegel című lap megbízásából az Innovation Lab által elvégzett számítások szerint

Berlin legalább 16 választókerületében – a levélben, illetve személyesen leadott voksokat összeadva – több szavazatot adtak le, mint ahány választásra jogosult személy él az adott kerületben.

Berlin-Reinickendorf egyik választókörzetében a választási bizottság adatai szerint 1382 szavazásra jogosult van, ehhez képest 2146 szavazatot adtak le. A választási részvétel tehát 150 százalékos volt. Hasonlóan a főváros Tempelhof-Schöneberg városrészében 126 százalékos, Neuköllnben pedig 103 százalékos volt a részvételi arány, ami semmiképp sem nevezhető szokványosnak – írja a Tagesspiegel online kiadása.

Több mint 13 ezer szavazatot érvénytelenítettek

Feltűnően sok, legalább 13 120 érvénytelen szavazatot találtak a német főváros 99 választókörzetében – számolt be az RBB rádió honlapja.

A vasárnapi parlamenti választáson – amelyet Berlinben egy bérlakásokkal kapcsolatos népszavazással is összekötöttek – több botrányos esemény is történt, amelyek miatt még messze vagyunk a hivatalos végeredmény kihirdetésétől.

Több választókörzetben hibás szavazólapokat osztottak ki, majd miután jelezték a tévedést az állami szavazóbiztosnak, az újrarendelt szavazólapok csak nagy késéssel érkeztek meg a helyszínre. Emiatt hosszú sorok alakultak ki a szavazóhelyiségek előtt, így több százan – más források szerint legalább ezren – nem tudták leadni a voksukat. Néhány szavazóhelyiség kénytelen volt vasárnap 18 óra után is nyitva tartani, amikor a német választási törvénynek megfelelően kihirdették az első exit poll eredményeket.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még