logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán: Megfordulnak a viszonyok, ma a nyugat-európai gazdaságok nem tudnak működni Közép-Európa nélkül

Közép-Európa fantasztikus lehetőségeket kínáló évtized előtt áll – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a csehországi Ústí nad Labemban szerdán.
Andrej Babis cseh kormányfő katonai tiszteletadás mellett fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt egynapos hivatalos csehországi látogatásán (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A kormányfő cseh kollégájával, Andrej Babissal találkozott, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: lassan megfordulnak a viszonyok, mert korábban azt gondolták, hogy Közép-Európa nem tud boldogulni Nyugat-Európa nélkül, ma a nyugat-európai gazdaságok nem tudnak működni Közép-Európa nélkül.

Nincs sikeres német gazdaság sem Közép-Európa nélkül, Közép-Európa valóban az EU gazdaságának lokomotívja – jelentette ki. Úgy vélte, ezért a térség politikai és gazdasági befolyása megnő, és emögött teljesítmény van. Azonban ezt csak akkor tudjuk érvényesíteni, ha a visegrádi együttműködés fennmarad – tette hozzá Orbán Viktor.

Orbán Viktor kifejtette: a munkanélküliség csökkentésében tekintetében Csehország előttünk van egy lépéssel. Az eladósodottság alacsony szintjében is szeretnénk utolérni Csehországot, továbbá irigyeljük a cseh ipar saját teljesítményét is – sorolta.

Ha Csehország nem elkötelezett a V4 iránt, a V4 nem működik

Megjegyezte: azért jött, hogy megerősítse a visegrádi együttműködés (V4) cseh-magyar szárnyát, mert ha Csehország nem elkötelezett a V4 iránt, a V4 nem működik, a visegrádi csoportban szükség van Csehország erejére és politikai befolyására.

Az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerével (ETS-ek) kapcsolatban elmondta: ennek a rendszernek a lényege, hogy mindenki fizet, mert háza és gépkocsija van.  Ezt meg kell akadályozni, mert lehet, hogy a nyugat-európaiak luxusába ez belefér, de a mi életünkbe nem – jelentette ki. Hozzáfűzte: cseh partnerével egyetértettek, hogy ezen ügyben közösen lépnek fel a következő EU-csúcson.

Az ETS célja az iparban keletkező üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és a klímaváltozás megfékezése.

Orbán Viktor a cseh-magyar gazdasági együttműködésről közölte:

megtisztelő, hogy magyar cégeket is fogadnak a cseh gazdaságban,

és a cseh-magyar gazdasági együttműködés soha nem látott csúcsokra ért fel.

Kifejtette: a kétoldalú kereskedelem volumene ebben az évben eddig 26 százalékkal bővült, és 330 cseh cég működik Magyarországon, sok ezer embernek adva munkát. Magyarország bővíteni akarja az együttműködést, amely jól megy a telekommunikációban, a mezőgazdaságban, az energiaszektorban, és szeretnénk kiterjeszteni a hadiiparra is – tette hozzá.

Hangsúlyozta: Magyarország készen áll, hogy „Andrej Babis kormányával szoros, baráti, józan és kölcsönös tiszteleten nyugvó együttműködést” valósítson meg a jövőben.

Ukrajnának semmi köze a magyar-orosz gázszerződéshez

A magyar-orosz gázszerződés olyan ügy, amelyhez Ukrajnának nincsen semmi köze, ez egy magyar szuverenitási kérdés – jelentette ki.

A kormányfő a cseh kollégájával, Andrej Babissal közösen tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva közölte: Magyarország szuverén ország, attól veszünk energiát, gázt, akitől akarunk.

Kizárólag mi döntjük el, hogy ezt az energiát milyen útvonalon szállítjuk Magyarországra” – mutatott rá.

Elmondta:

amikor választunk a lehetséges útvonalak közül, egyetlen szempont van, az, hogy melyik garantálja a legnagyobb biztonságot.

Ahol a legbiztonságosabban tudunk szállítani, ott szállítunk, és ebbe senki sem szólhat bele” – tette hozzá. Orbán Viktor kiemelte: „azt kívánjuk az ukránoknak, hogy küzdjenek meg a saját problémáikkal, de bennünket ebből hagyjanak ki”.

Arra is kitért, hogy „mi közép-európaiak sikerre vagyunk ítélve”, és „ha hagynak bennünket, akkor mi boldogulunk”. Nem kérünk semmilyen extra segítséget, csak fair elbánást – mondta.

Úgy látja, nem fair, hogy a járvány megrázkódtatásának leküzdéséhez az EU-ban elhatározták, hogy minden tagállamnak adnak pénzügyi segítséget hitel formájában, de van nyolc ország, amely még nem kapta ezt meg. Ez nem a pénzről szól, hanem arról, hogy nem egyenlők a versenyfeltételek – mutatott rá.

Közép-Európában a sikertörténet folytatódni fog, ha az EU biztosítja az egyenlő elbánást

Elmondta: az Európai Bizottság különbséget tesz országok között, és aki később kap segítséget, versenyhátrányba kerül. Ha az EU biztosítja az egyenlő elbánást, nem él vissza a hatalmával, hanem korrektül viselkedik, akkor Közép-Európában a sikertörténet folytatódni fog – fogalmazott.

Közölte: „nekünk három nagy csatánk van Brüsszellel”. Az egyik a migrációról szól, „ők migránsokat akarnak, mi meg nem”. A második az LMBTQ-kérdésről szól, „mi nem akarunk a gyereknevelésbe beleszólást engedni a szülőkön kívül semmilyen aktivistáknak, ők ehhez ragaszkodnak, be akarják küldeni az LMBT-aktivistákat” a mi iskoláinkba.

A harmadik, hogy olyan zöldpolitikát csinálnak, hogy a magyar és közép-európai embereknek „a gatyája is rá fog menni” a magas energiaárakra – sorolta. Kiemelte: ezt a három csatát meg kell nyernünk, ez a feltétele, hogy folytatódhasson a közép-európai sikertörténet.

Ugyancsak kérdésre közölte:

26 évet élt kommunista rendszerben, amikor az emberek nem mondhatták el a véleményüket.

Most meg elmondhatják, és mi ezért harcoltunk”.

Ez néha kényelmetlen, néha mondanak olyat, amivel nem ért egyet, de a lényeg, hogy elmondhatják a véleményüket – mondta. Hozzátette: aki nem tudja elviselni, hogy másnak más véleménye van, ne menjen miniszterelnöknek, hanem válasszon másik szakmát.

Azt is mondta: a nyugatiak nem tudják vagy nem akarják megvédeni a határaikat, beengedik ellenőrizetlenül a migránsokat, majd azt mondják, nem igazságos, hogy mindenki náluk van, szét kell osztani őket. De ez nem így van, mindenkinek meg kell védenie a határát, és ha nem tudja, kérjen segítséget.

Úgy vélte, aki nem tudja megvédeni a határát, vagy nem kér segítséget és beengedi a migránsokat, viselje a következményt. Kötelező kvóta nem lehet és jó, hogy Csehország ebben egyetért Magyarországgal – mondta.

Babis: Magyarországnak köszönhető, hogy Csehországban nincsenek illegális bevándorlók

Magyarországnak köszönhető, hogy Csehországban ma nincsenek illegális bevándorlók – jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök Orbán Viktorral közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Az illegális migráció rendkívül súlyos probléma” – mondta a kormányfő. „Néhány éve, 2015-ben Magyarország volt az egyedüli uniós állam, amely megvédte a schengeni határokat. Hála az akkor épített magyar kerítésnek, Csehországnak ma nincs problémája az illegális migrációval” – szögezte le Andrej Babis.

Cseh-magyar, illetve közös visegrádi négyes sikernek minősítette, hogy az Európai Tanács egyik korábbi ülésén sikerült elérni, hogy a kötelező migránskvóták témája véglegesen lekerüljön az Európai Unió napirendjéről.

Andrej Babis újságírók előtt ismételten köszönetet mondott Magyarországnak, hogy a koronavírus-járvány idején segítséget nyújtott Csehországnak, egyebek között lélegeztetőgépeket ajándékozott, illetve vakcinákat adott kölcsön a cseheknek.

A cseh kormányfő szerint a mostani cseh-magyar tárgyalások középpontjában szintén a gazdasági témák álltak,

de szóba került az illegális migráció és a pandémia leküzdésének a problémája is.

Andrej Babis hangsúlyozta, hogy nagyon jónak és sikeresnek tartja a cseh-magyar gazdasági együttműködést, és személyesen is nagyon szorosan együttműködik Orbán Viktorral az Európai Tanács ülésein, illetve a V4-ek keretében.

Orbán Viktor mostani csehországi látogatása „megerősítése a két ország és a két kormányfő jó együttműködésének, ami Brüsszelben is már eredményt hozott” – hangsúlyozta Babis.

A sajtótájékoztató után Orbán Viktor részt vett a kormányzó centrista ANO mozgalomnak az Ústí nad Labem-i városi színházban tartott választási gyűlésén. Andrej Babis, az ANO elnöke képviselőjelöltként az Ústí régióban indul az október 8-ára és 9-re kiírt parlamenti választáson.

A magyar miniszterelnököt az esti órákban Milos Zeman cseh államfő is fogadja a Lány-kastélyban, amely a cseh elnökök vidéki rezidenciája.
A magyar kormányfőt Prágában és Ústí nad Labemben is mintegy 10-15 tüntető várta, akik transzparenseken bírálták politikáját.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még