logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tesztfázisban a Pfizer új influenzaoltása

Megkezdte az mRNS-alapú influenzaoltás klinikai próbáit az Egyesült Államokban a Pfizer –jelentette be az amerikai vállalat hétfőn.

A vizsgálatok korai szakaszába több mint 600, 65-85 év közötti amerikait vonnak be. A vakcina ugyanarra a technológiára épül, mint a BioNTech vállalattal közösen készített Covid-19 elleni oltás.

„A Covid-19 világjárvány lehetővé tette számunkra, hogy az mRNS-technológiában rejlő hatalmas tudományos lehetőséget kihasználjuk. Az influenza egy olyan terület, ahol szerintünk szükség van ilyen oltásokra” – idézte Kathrin Jansent, az oltóanyag-kutatás és -fejlesztés vezetőjét a cég közleménye.

A kutatással az influenzaoltások jelenlegi nemzedékén akarnak javítani, amely 40-60 százalékos hatékonysággal véd a betegségtől. Évente mintegy 650 ezer influenzamegbetegedést jegyeznek.

A Pfizer különösen azt akarja összehasonlítani, hogy milyen szintű és mennyire biztonságos az immunválasz egy, kettő vagy négykomponensű mRNS-oltóanyag esetén különböző adagokban szemben a hagyományos négykomponensű oltóanyagokkal.

A hagyományos influenza elleni vakcina esetében a vírust tyúktojásokban vagy emlőssejtekben tenyésztik. A vírusokat inaktiválják és oltóanyaggá dolgozzák fel. A folyamatnak több buktatója van: nehéz olyan oltóanyagot előállítani, amely erős immunválaszt ad és lépést tart a vírustörzsek folyamatos változásával. A kutatóknak azt is előre kell látniuk, hogy a következő szezonra mely influenzatörzs ellen kell oltást fejleszteniük.

Az mRNS-oltás technológiájához csupán a vírus vagy egy bizonyos részének genetikai szekvenálása szükséges, nincs szükség tyúktojásokban való tenyésztésre, ráadásul lehetővé teszi a gyors és jóval rugalmasabb oltáselőállítást.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még