×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Észak-Korea ezúttal nem lőtt nagyot

 

Észak-Korea újabb rakétát lőtt ki kedden a tengerbe, keletre a partvidékétől, és újra felszólította az Egyesült Államokat, hogy vessen végett ellenséges politikájának.

A dél-koreai vezérkar adatai szerint Phenjan rövid hatótávolságú, tengeralattjáróról indítható, ballisztikus rakétát lőtt ki. A fegyvert a keleti partvidéken fekvő Szinpo város közéléből, a tengerről lőtték ki, de azt nem tudni, hogy tengeralattjáróról-e vagy a vízfelszínen úszó indítóplatformról.

A japán katonaság szerint az első elemzésekből arra lehet következtetni, hogy két ballisztikus rakétát lőttek ki.
Japán parti őrsége biztonsági figyelmeztetést adott ki a térségbeli hajóknak. Kisi Nobuo japán védelmi miniszter szerint a rakéta legfeljebb ötven kilométeres magasságba emelkedett, és szokatlan pályán repült, mintegy hatszáz kilométert tett meg, de nem sértette meg a japán területi vizeken kívül fekvő kizárólagos gazdasági övezetet.

Kisida Fumio japán miniszterelnök a rakétaindítás miatt megszakította a parlamenti választások előtti kampánykörútját. Arra utasította kormányát, hogy kezdje el felülvizsgálni az ország nemzetbiztonsági stratégiáját, alkalmazkodva a fokozódó észak-koreai veszélyhez, számba véve esetlegesen az észak-koreai katonai célpontok elleni megelőző csapásmérés képességének fejlesztését.

„Nem hunyhatunk szemet a közelmúltbeli észak-koreai rakétatechnológiái fejlesztések, illetve Japán és a térség biztonságára gyakorolt hatásuk felett" - mondta Fumio.
Isozaki Yoshihiko, a japán kormány helyettes titkára azt mondta, hogy Tokió határozott tiltakozását fejezte ki Észak-Koreánál diplomáciai csatornákon át.

Észak-Korea utoljára 2019-ben tesztelt tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát, illetve az idei és tavalyi katonai parádékon legalább két ilyen új rakétát vonultatott fel. Voltak arra utaló jelek is, hogy nagyobb tengeralattjárót próbál építeni, amelyről több ilyen rakétát is el lehet indítani. Az AP amerikai hírügynökség által megszólaltatott szakértők szerint azonban a szankciók alatt lévő

Észak-Koreának még évek kellenek, sok forrásra és jelentős technológiai fejlesztésre van szüksége ahhoz, hogy olyan tengeralattjárókat le tudjon gyártani, amelyek csöndben haladnak, és megbízhatóan csapásokat tudnak mérni ellenséges célpontokra.

A rakétaindítás miatt összeült a dél-koreai nemzetbiztonsági tanács, és mély sajnálatának adott hangot amiatt, hogy a kétoldalú diplomácia újraélesztésére irányuló erőfeszítések ellenére történt a rakétaindítás.

Észak- és Dél-Korea szeptember 15-én egyaránt ballisztikus rakétákat lőtt ki kísérleti jelleggel, újabb szakaszaként fegyverkezési versenyüknek, amelyben mindkét ország egyre kifinomultabb fegyvereket fejleszt ki, miközben eredménytelennek bizonyulnak azok az erőfeszítések, hogy tárgyalásokat kezdjenek a feszültség enyhítéséről.

Joe Biden amerikai elnök észak-koreai különmegbízottja, Sung Kim napokon belül tárgyalásokat kezd Szöulban az Egyesült Államok szövetségeseivel az Észak-Koreával folytatott tárgyalások felújításának kilátásairól.

A Washington és Phenjan közötti tárgyalások az Észak-Korea elleni amerikai gazdasági szankciók feloldásáról és Phenjan nukleáris leszerelésének kérdéseiről több mint két éve megrekedtek. Észak-Korea eddig elutasította a Biden-kormány ajánlatát a párbeszéd előfeltételek nélküli újrakezdésére, mondván, hogy Washingtonnak először fel kell hagynia ellenséges politikájával. Ez utóbbi kifejezés elsősorban az amerikai büntetőintézkedésekre és az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokra utal.

A Biden-kormányzatnak szándékában áll a szankciók fenntartása mindaddig, amíg Észak-Korea konkrét lépéseket nem tesz a nukleáris leszerelés irányába.

Sung Kim hétfőn újságíróknak azt mondta, hogy az Egyesült Államok továbbra is keresi Phenjant a párbeszéd újraindítása érdekében. „A szándékunk változatlan. Nem táplálunk ellenséges szándékot a KNDK-val szemben, és nyitottak vagyunk az előfeltételek nélküli találkozóra” – mondta.

Hozzátette: „Bár továbbra is nyitottak vagyunk a párbeszédre, felelősségünk az ENSZ Biztonsági Tanácsának a Koreai Népi Demokratikus Köztársasággal (KNDK) kapcsolatos határozatainak végrehajtása is”.

A múlt héten Kim Dzsong Un észak-koreai vezető egy katonai kiállításon megtekintette az amerikai szárazföldre irányuló nukleáris csapások indítására tervezett nagy teljesítményű rakétákat, és megesküdött, hogy „legyőzhetetlen” hadsereget épít ki, hogy megbirkózzon az Egyesült Államok szerinte állandósult ellenségeskedésével.

Korábban Kim elutasította a tárgyalások előfeltételek nélküli folytatására vonatkozó amerikai ajánlatokat, mint „ravasz” kísérletet, amellyel az észak-amerikai ellenséges politikát próbálják leplezni.

Az ország a múlt hónapban különböző fegyvereket tesztelt, köztük egy új cirkálórakétát, amely potenciálisan nukleáris robbanófejeket hordozhat, egy sínről indítható ballisztikus rendszert, egy hiperszonikus rakétát és egy új légvédelmi rakétát.
Az elmúlt hetekben ugyanakkor Észak-Korea helyreállította a kommunikációs vonalakat déli szomszédjával, és azt mondta, hogy további lépéseket tehet a kétoldalú kapcsolatok javítására, ha Szöul felhagy a „kettős és ellenséges magatartásával.”