×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Csak nyerhet Berlin baloldali városvezetése a korábban kiárusított bérlakások visszavételén

 

Az országos választással egy időben a berliniek népszavazással döntöttek arról, hogy a város vezetése vegye „közösségi kézbe” az ingatlankonszernek által birtokolt, mintegy 240 ezres lakásállomány többségét. Berlin Európa egyik legdrágább városa, a lakhatás egyre több ember számára szinte megfizethetetlen. Ennek kíván véget vetni a baloldali városvezetés, amelynek pedig nagy szerepe volt abban, hogy korábban a bérlakások többsége a nagy ingatlanfenntartó cégek kezébe került.

 

Az országos parlamenti (Bundestag-) választással egy időben a választók Berlinben arról is szavaztak, hogy vegyék-e vissza „közösségi tulajdonba” a bérlakásokat. A berliniek 56,4 százaléka szavazott igennel, míg 39 százalékuk elutasította a baloldali szenátus által felvetett tervet, amely mintegy 243 000 bérlakást érint. A népszavazás eredményeként a 3000-nél több lakással rendelkező társaságok bérlakásai mostantól közösségi kézbe vehetők,

vagyis a szociáldemokrata-zöld, baloldali városvezetés gyakorlatilag államosíthatja azokat.

„A berlini zöldek a lakáshelyzet megoldásával, a lakáskezelők tulajdonában lévő lakások visszaállamosításával kampányoltak, és nyertek vasárnap a választáson. Azt persze nem mondják el az embereknek, hogy a »vörös szenátus«, tehát a szocdemek adták el a bérlakásokat a lakáskezelőknek, és most ötszörös áron vásárolták azokat vissza” – mondta Kiszelly Zoltán, a Századvég igazgatója a hirado.hu-nak a választások eredményeit értékelve.

„Amit pár évvel ezelőtt 500 millió euróért eladtak, azt most 2,5 milliárd euróért vásárolhatják vissza. Ettől persze még egy új lakás sem fog felépülni, legfeljebb 15 ezer bérlőnek alacsonyabb lesz a lakbére”

– tette hozzá a Németország-szakértő.

Elhúzódó patthelyzetre figyelmeztet a legnagyobb német ingatlankezelő

Németország legnagyobb ingatlankezelő vállalata, a Vonovia vezetője évekig elhúzódó patthelyzetre figyelmeztetett. „A kisajátítások nem jelentenek megoldást a berlini lakáspiac számos problémájára” – jelentette ki Rolf Buch, a cég vezérigazgatója. Hozzátette: a politikusoknak sokkal konstruktívabb megoldást kellene kidolgozniuk, amivel sok embert megnyugtathatnának, akik attól tartanak, hogy nem tudják majd fizetni a lakbért.

A Vonovia hamarosan átveszi Berlin legnagyobb bérlakásfenntartóját, a Deutsche Wohnent. A két vállalat a következő öt évben önkéntes bérplafon bevezetését tervezi Berlinben, ezenkívül a Vonovia készen áll 13 ezer új lakás megépítésére Berlinben.

A Heimstaden-csoport 14 ezer lakást vesz át az Akelius ingatlancégtől – jelentette be a két cég a vasárnapi berlini népszavazás eredményére reagálva. A Heimstaden további 3600 lakást vásárol a hamburgi Akelius Kft.-től, ezzel az előbbi cég a főváros egyik legnagyobb ingatlantulajdonosává válik. Eddig mintegy 5000 lakás volt a vállalat tulajdonában Berlinben. A lakások tényleges átvételét az év végére tervezik, de a vételárat nem említették közleményükben – számolt be a Berliner Zeitung online kiadása.

A címlapfotó illusztráció.