logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A Brexit visszacsap: üresek a tartályok, villant a kés egy londoni benzinkútnál - VIDEÓ

| Szerző: hirado.hu
Vadnyugati körülményekről, kocsányon lógó idegzetű autósokról, ökölharcról és egy benzinkútnál kést rántó agresszorról is beszámoltak kedden a brit hírportálok az országos üzemanyaghiány nyomán. Miközben a kormány igyekszik lebeszélni az embereket a pánikvásárlásról, a Nagy-Britanniában az 1974-es nagy olajválság óta nem tapasztalt állapotok valódi oka abban rejlik, hogy a Brexit után sok kelet- és közép-európai kamionsofőr kényszerült feladni munkáját a szigetországban.

Készenlétbe helyezte a brit kormány a hadsereg üzemanyag-szállító tartálykocsik vezetésére kiképzett tagjait a lakossági üzemanyag-ellátásban támadt súlyos ellátási problémák enyhítésére. A feladatra kijelölt 75 katonai sofőrt gyorsított képzésben részesítik annak érdekében, hogy zökkenők nélkül el tudják látni a civil üzemanyag-szállítási feladatokat.

Grant Shapps közlekedési miniszter hétfő éjjel bejelentette azt is, hogy a veszélyes áruk közúti fuvarozására jogosító, de a következő hetekben lejáró vezetői engedélyek érvényességét kormány meghosszabbítja 2022. január 31-ig. Az intézkedés a szeptember 27. és december 31. között lejáró veszélyesáru-fuvarozói jogosítványokra terjed ki.

Mindeközben

a vadnyugatot idéző jelenetekre került sor az angliai töltőállomásokon, illetve azok környezetében, ahol az órákig tartó sorban állástól egyre ingerültebbek az autósok.

A közösségi médiába kedd reggel kikerült videón az látható, amint két férfi ütlegeli és rugdossa egymást egy londoni Shell benzinkúton, miközben azon veszekednek, melyikük tankolhat előbb. A videóban két nő hangosan káromkodik, egymást szidalmazzák, majd az egyik verekedő férfi az ellenfelére mutatva azt kiabálja: „Ellopta a helyemet!”

Egy másik telefonos videón egy férfi hangosan veszekszik az egyik autóban ülő sofőrrel, miközben a kezében kést vagy hosszú pengét szorongat a jobb kezében. Az autós próbált elhajtani a helyszínről, de a pengés férfi ráesett a motorháztetőre, majd belerúgott a kocsi oldalába is. A Daily Mail szerint a felvétel a délkelet-londoni Wellingben készült.

A londoni rendőrség közleménye szerint a járőröket hétfőn 14:37-kor riasztották a Wellingben, a Bellegrove Roadon történt zavargáshoz, de „nem találták nyomát” egyik járműnek sem. Sérülésekről nem érkezett jelentés, és a gyanúsítottakat sem tudták azonosítani.

Ez London, nem Leningrád: leszívják a benzint az utcán parkoló autókból

Nagy-Britanniában nem láttak ilyen hosszú autósorokat a benzinkutaknál a globális olajválság, 1974 óta. Olyan nehéz tankolni, hogy a tolvajok leszívják a benzint vagy a gázolajat az utcán parkoló autókból. Ilyen esetről számolt be a birminghami Shadrack Olaloko is a Twitterre feltöltött videóban: „Ezek a fickók egyszerűen idejöttek, és kiszívták az összes üzemanyagot a tartályból” – kommentálta a férfi.

Iparági források szerint a londoni benzinkutak 90 százaléka kifogyott az üzemanyagból, a kereslet ugyanis vasárnap óta a megszokott szint hatszorosára ugrott.

A brit autós szövetség (AA) elnöke, Edmund King arról számolt be, hogy az üzemanyag-pánik közepette a tizenkétszeresére (a szokásos húszról mintegy 250-re) nőtt a félretankolók száma, vagyis azoké, akik dízelmotoros járművükbe tévedésből benzint tankoltak, illetve fordítva.

A britek most először érzik a saját bőrükön a Brexit, vagyis az Európai Unióból történt kilépésük káros mellékhatását.

A brit kormány bejelentette, hogy egy időre enyhíti a külföldi kamionsofőrök vízumszabályait a lakossági élelmiszer- és üzemanyag-ellátásban támadt fennakadások enyhítése végett.

Az intézkedés alapján 5000 külföldi kamionsofőr kaphat soron kívül átmeneti nagy-britanniai munkavállalási engedélyt mindenekelőtt üzemanyag- és élelmiszer-szállító teherautók vezetésére. Nagy-Britanniában mintegy 95 000 teherautósofőrre lenne szükség ahhoz, hogy az áruszállítás visszaálljon a 2019-es – a koronavírus-járvány előtti – normális szintre.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még