×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

A drogmaffia célkeresztjében a holland kormányfő

 

A drogmaffiához köthető személyek tűntek fel Mark Rutte ügyvivő kormányfő közelében, ezért megerősítették biztonsági kíséretét – számolt be a Telegraaf napilap.

A szakszolgálat szerint bevetett szokás a szervezett bűnözői körökben, hogy a célpont mozgását először megfigyelik, majd ezt követően csapnak le rá bérgyilkosok.

Vélhetően hasonló módszereket alkalmaztak a nyáron meggyilkolt Peter R. de Vries oknyomozó újságíró ellen. Az egyik legismertebb holland bűnügyi újságíró egy nagyszabású büntetőeljárásban a koronatanú tanácsadójaként vett részt.

A 65 éves újságíró korábban több életveszélyes fenyegetést kapott marokkói bűnözőcsoportoktól. 2019-ben azt tweetelte, hogy a rendőrség közölte vele: Hollandia legkeresettebb bűnözői felvették őt „halállistájukra”.

Nabil Bakkal, aki korábban maga is vádlott volt a maffiaperben, de enyhébb büntetés reményében a drogbanda ellen vallott, védőjét pedig, a 44 éves Dirk Wiersumot 2019 szeptemberében szintén a nyílt utcán lőtték agyon Amszterdamban.

A holland hatóságok a Mocro-maffiát sejtik a háttérben. A Hollandiában és Belgiumban tevékenykedő – marokkói, antillai és holland származású bűnözőkből álló – bűnszövetkezet elsősorban kábítószer-kereskedelemmel foglalkozik.

A kormányfő szeret gyalog vagy kerékpárral közlekedni a törvényhozásnak is otthont adó Hágában, de most ezzel fel kell hagynia a megemelt biztonsági kockázatok miatt.

Amióta napvilágot láttak a Rutte elleni fenyegetések, mind a látható, mind a kevésbé látható biztonsági intézkedéseket megszigorították. A szakszolgálat nem kívánta kommentálni a napilap értesüléseit, viszont a megnövekedett költségek miatt megemelték az igazságügyi tárca költségvetését.