×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Eltakarították a vulkáni törmeléket, újra megnyílt a veszélyes repülőtér

 

Újra megnyitották vasárnap ez előző napon a vulkáni hamu miatt lezárt kanári-szigeteki La Palma repülőterét.

 

La Palma reptere múlt szombaton volt kénytelen beszüntetni a működését, miután a szigeten hét napja újra aktív vulkánból előtörő hamu ellehetetlenítette a légi közlekedést.

A nyitás ellenére nem valószínű, hogy gépek érkeznek a reptérre, mivel öt légitársaság már törölte a La Palma-i járatokat a hajtóművek számára veszélyes vulkáni hamu miatt. A sziget kikötőjében kígyózó sorokban várnak az emberek, hogy komppal elhagyhassák La Palmát.

Az elmúlt napokban nagy mennyiségű vulkáni hamu került a levegőbe, és szombatra hamufelhővé állt össze. A pernye a sziget repülőterét is elborította, a légikikötő dolgozói 250 ezer négyzetméternyi területet voltak kénytelenek megtisztítani.

Forrás: Twitter

A spanyol hatóságok engedélyezték vasárnap egyes evakuált helyi lakoknak, hogy szedjék össze az otthonaikban maradt holmijukat, miután a vulkáni lávafolyam továbbra is csak lassan folyt le a hegy oldalán, és jelentős esemény nem történt azóta, hogy szombaton a kráter egy része beomlott, és újabb lávafolyam indult el a tűzhányó oldalán.

A sziget déli részén lévő Cumbre Vieja vulkán ötven év szunnyadás után egy hete tört ki újra.

A lávafolyam 420 házat döntött romba, és 190 hektárnyi – nagyjából 265 futballpálya nagyságú – területet terített be.

Több mint hatezer embert kellett evakuálni. Pénteken kissé tovább fokozódott a vulkáni tevékenység, emiatt a tűzoltóknak és a többi segítő személyzetnek is messzebb kellett húzódnia a hegytől.

A 85 ezer lakosú La Palma sziget egyike a hét szigetből álló, atlanti-óceáni szigetcsoportnak. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány keddi ülésén katasztrófa sújtotta övezetnek fogja nyilvánítani La Palmát, ezzel számos pótlólagos forrást szabadíthatnak fel a segítségnyújtáshoz.

A címlapfotón