logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tombol a vulkán, már a repülőteret is lezárták

| Szerző: hirado.hu
A Spanyolországhoz tartozó sziget légikikötőjét működtető Aena vállalat a Twitter-oldalán közölte, hogy átmenetileg nem indít, és nem fogad járatokat a La Palma repülőtere, miután a szigeten hat napja újra aktív vulkánból előtörő hamu ellehetetleníti a légi közlekedést.

 

Az elmúlt napokban nagy mennyiségű vulkáni hamu került a levegőbe, amely mostanra hamufelhővé állt össze. A pernye a sziget repülőterét is elborította, a légikikötő dolgozói 250 ezer négyzetméternyi területet voltak kénytelenek megtisztítani.

A sziget déli részén lévő Cumbre Vieja vulkán ötven év szunnyadás után vasárnap tört ki újra.

(Fotó: MTI/EPA-EFE/Carlos de Saa)

A kitörést követő lávafolyam 420 házat döntött romba és 190 hektárnyi – nagyjából 265 futballpálya nagyságú – területet terített be. A katasztrófa miatt több mint hatezer embert kellett evakuálni. Pénteken tovább fokozódott a vulkáni tevékenység, emiatt a tűzoltóknak és a többi segítő személyzetnek is messzebb kellett húzódniuk a hegytől.

(Fotó: MTI/AP/Emilio Morenatti)

Ugyanakkor a szomszédos Tenerife és La Gomera szigetek ismét fogadnak repülőjáratokat – közölte a Binter légitársaság a Twitter-oldalán. Szintén zavartalan a négyórás kompút La Palma és Tenerife között.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány keddi ülésén katasztrófa sújtotta övezetnek fogja nyilvánítani La Palmát, ezzel számos pótlólagos forrást szabadíthatnak fel a segítségnyújtáshoz.

A címlapfotón a Cumbre Vieja tűzhányó (MTI/EPA/EFE/Carlos de Saa).

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még