×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Árulkodó baki: előre tudják, ki nyeri a német választást?

 

Közzétette a német választások végeredményét a német közszolgálati tévé (ARD), csakhogy két nappal a választások előtt. A felvételből úgy tűnik, mintha lennének olyanok, akik előre tudják az eredményeket, noha a szavazás csak vasárnap reggel kezdődik. Az ARD bocsánatot kért a hibáért – közölte az M1 Híradó.


A német közszolgálati televízió (ARD) 1-es csatornáján éppen egy kvízműsor ment, amikor a képernyő alján hirtelen futni kezdtek a választási eredmények: a Kereszténydemokrata Unió 22,1%, Szociáldemokrata Párt 22,7%, AfD 10 és fél százalék, és így tovább.

Vagyis a csatorna – két nappal a választás előtt – élő adásban, feliratban közölte a Bundestag-választás végeredményét, tehát 48 órával a választás előtt tulajdonképen megjósolta, hogy a szociáldemokraták nyerik a választást, a liberálisok pedig feljönnek a harmadik helyre.

A videót a német AfD, vagyis az Alternatíva Németországért párt politikusa rögzítette és tette közzé az interneten. A hibáért a csatorna bocsánatot kért, majd azt állította, hogy az adatok közzététele egy teszt volt, amely pusztán véletlenül került adásba.

A címlapfotón Olaf Scholz (Fotó: MTI/EPA).