logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Vállaljuk a felelősséget nemcsak a bolygónknak, de az önmagunknak okozott károkért is

A világnak végre fel kell nőnie, és kezelnie kell a klímaváltozást – jelentette ki Boris Johnson brit miniszterelnök szerdán este az ENSZ-közgyűlés csúcsszintű ülésszakának általános vitáján New Yorkban.

Tekintettel az ENSZ kudarccal fenyegető novemberi, a skóciai Glasgow-ban megrendezendő, klímaváltozásról szóló konferenciájára (COP26) beszédében a brit államfő nagyobb erőfeszítéseket követelt a nemzetközi közösségtől.

Megvan a nagyszerű hatalmunk arra, hogy megváltoztassuk a dolgokat, illetve jobbá tegyük őket, megmentve ezzel önmagunkat” – hangsúlyozta. Johnson kiemelte, hogy a klímavédelmi intézkedések nemcsak bolygónknak válnak hasznára, de a nemzetgazdaságoknak is.

Meg kell mutatnunk, hogy képesek vagyunk tanulni és fejlődni, végre felelősséget vállalva az általunk nemcsak bolygónknak, de önmagunknak okozott károkért is. Ideje az emberiségnek felnőnie

– jelentette ki.

Mindezzel összefüggésben megjegyezte, hogy a világhírű Muppets bábfigurák csapatából ismert Kermit, a béka dalával ellentétben könnyű zöldnek lenni.

Amikor Kermit, a béka azt énekelte, hogy nem egyszerű zöldnek lenni, tévedett. „Mert nemcsak hogy egyszerű, de megéri és helyes is zöldnek lenni!” – mondta Johnson.

Méltatta Kína kötelezettségvállalását, hogy a jövőben nem épít újabb szénerőműveket külföldön, valamint azt is, hogy az Egyesült Államok 2024-ig évi 11,4 milliárd dollárra, a duplájára emelte a fejlődő államoknak a klímaváltozás hatásainak kezelésére szánt támogatásokat.

Ugyanakkor hangsúlyozta, minden államnak ki kell vennie a részét a klímaváltozás elleni küzdelemből.

Amennyiben minden marad a régiben, úgy a hőmérséklet 2,7 Celsius-fokkal vagy még többel is növekedhet az évszázad végéig. Ne is törődjenek azzal, hogy ez mit fog tenni a jégmezőkkel. Korábban sosem látott mértékű elsivatagosodást, aszályokat, terméskiesést és az emberiség tömeges migrációját fogjuk megtapasztalni. Nem egy előre nem látható természeti katasztrófa, vagy szerencsétlenség, hanem annak következtében, amit most teszünk” – emelte ki a brit kormányfő.

Nagy-Britannia korábban kötelezettséget vállalt arra, hogy 2050-re karbonsemlegessé szeretne válni. Johnson pedig a megújúló erőforrások széles körű alkalmazásáért szállt síkra. Ugyanakkor környezetvédők bírálatainak kereszttüzébe került, mert nem vetett véget új olajmezők feltárásának az Északi-tengeren és egy új szénbánya megnyitását javasolta Északnyugat-Angliában.

A 2015-ös párizsi klímacsúcson elfogadott megállapodás értelmében a nemzetközi közösség kötelezettséget vállalt arra, hogy a globális felmelegedés mértéke az iparosodás előtti értékhez képest jóval 2 Celsius-fok alatt maradjon, sőt ne haladja meg az 1,5 Celsius-fokot.


Budapesten tartják Közép-Európa legnagyobb fenntarthatósági rendezvényét a Hungexpo területén. Magyarország november 29. és december 5. között megrendezi a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expót és Világkiállítást, amely a megoldásokról fog szólni és világossá teszi, hogy a fenntarthatósági fordulat nemcsak egy kihívás, hanem egy gazdasági lehetőség is.

A rendezvény felvezetéseként a Kossuth Rádióban tíz héten keresztül szerdánként fognak beszélni Áder János köztársasági elnökkel a klímaváltozásról. 

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még