logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Németország baloldali fordulat előtt: Emberek, helyezzétek biztonságba a pénzeteket!

| Szerző: hirado.hu
A Baloldal soraiban a „holdkórosok” száma az elmúlt években inkább nőtt, mint csökkent. A felmérések szerint nyerésre álló szociáldemokrata párt (SPD) vezetői fittyet hánynak a Gerhard Schröder-i tradíciókra. A néhai NDK kommunista utódpártjánál (Die Linke) viszont ugrásra készen várják, hogy felkérjék őket kormánypartnernek – noha a friss felmérések szerint alig lépik túl az ötszázalékos parlamenti küszöböt. Lehangoló képet festett egy esetleges baloldali koalícióról a német Focus hírportál rovatvezetője.
Janine Wissler, a német Baloldal (Die Linke) párt listavezetője voksol a hesseni tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson Frankfurtban 2018. október 28-án (Fotó: MTI/EPA/Armando Babani)

„Együtt kormányozni a baloldali holdkórosokkal? Akkor már jobb inkább alkancellárnak lenni, mint kancellárnak” – írta véleménycikkében Jan Felischhauer, a Focus internetes kiadásának szerkesztője.

Az újságíró szerint az egyesült Baloldal (Die Linke) „régi káderekből és a Wissler asszonyhoz (Janine Wissler, a pártszövetség társelnöke – a szerk.) hasonló fiatal keményfiúkból áll, a különféle világforradalmak szétszórt maradványaiból, akik még mindig a rendszer felforgatásáról álmodoznak”.

Ez az a párt, amelynek tagjai ülve maradnak, amikor az izraeli elnök felszólal a Bundestagban, mert úgy gondolják, a zsidók már amúgy is régóta sokat kaptak. Akik úgy vélik, hogy mindenki, akit a berlini falnál lelőttek, alapvetően hibás, mert nem kellett volna átmásznia a falon. Ez a párt gratulált a táliboknak ahhoz, hogy visszaadják az afgán nép »szabadságát és szuverenitását«, és amely üdvözlő táviratokat küldözget a hajdani szocialista világrend utolsó élő diktátorainak”

– fogalmaz Fleisscahuer.

Alig a parlamenti küszöb fölött, de kormányzásra jelentkeznek a vörösök

A német Baloldal különös helyzetben van a vasárnapi választások előtt. Hiába stagnál a párt országos népszerűsége 6-7 százalékon (a parlamenti bekerülési küszöb öt százalék), a konzervatív CDU/CSU, az Olaf Scholz révén győzelmi esélyesnek tartott szociáldemokraták, valamint a német Zöldek is bejelentették: hajlandók lennének koalícióra lépni az egykori NDK-állampárt utódjával.

Egy évvel ezelőtt véletlenül felkerült az internetre néhány videó egy konferenciáról, amelyre Die Linke vezetése hívott meg – írja Fleischhauer.

„Ha tudni akarja, kikkel állunk szemben a Baloldalon, nézze meg azokat a videókat, amelyekben (a párt tagjai) azon viccelődnek, hogy a gazdagokat a hatalomváltás után azonnal főbe kell-e lőni, vagy előbb lágerbe kell-e zárni őket.”

„A német ipar kisajátításán poénkodnak, és arra koccintanak, hogy csak azért akarnak a Bundestagba kerülni, hogy hozzáférjenek az állami pénzekhez. Ezeket az embereket próbálják normális pártként eladni nekünk” – teszi hozzá a szerző.

Saskia Esken (jobbra) és Norbert Walter-Borjans, a nagykoalícióban kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) megválasztott társelnökei a párt berlini kongresszusán 2019. december 6-án (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A baloldal nem szereti a tulajdont, csak, ha az ő zsebükben van

„Miért ne lehetne vagyon- vagy jelzálogadóval lefölözni mindazt, amit a családi háztartások az elmúlt években felhalmoztak? A politikusok, mielőtt beismernék, hogy vereséget szenvedtek a választáson, mindig megtalálják a módját, hogy előbb zsebre vágják mások pénzét”

– írja Fleischhauer egy meg nem nevezett politikai informátorra hivatkozva.

A Focus rovatvezetője a német szociáldemokratákról sincs túl jó véleménnyel. „Ami a Gerhard Schröderhez és Franz Münteferinghez (a párt korábbi elnöke, aki újra koalíciós párttá tette az SPD-t 2008-ban) hasonló emberek számára a szociáldemokrácia elárulása lett volna, az az SPD jelenlegi vezetőinek a saját pecsenyéjüket sütögető játszma része. Schröder még a legsötétebb időkben is több szavazatot kapott, mint bármelyik jelölt, aki utána jött.”

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még