logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Egy új világot kell felépítenünk, amely már alakulóban van Afrikában, Ázsiában, Latin-Amerikában”

Új világrendet követelt Nicolás Maduro venezuelai elnök videoüzenetében szerdán, az ENSZ-közgyűlés csúcsszintű ülésszakának általános vitáján.
Nicolas Maduro venezuelai elnök (Fotó: EPA/Miraflores Press)

Egy új világot kell felépítenünk, amely már alakulóban van Afrikában, Ázsiában, Latin-Amerikában, a karibi térségben, sőt az Egyesült Államokban” – hangoztatta beszédében Maduro.

Az Egyesült Államokra tett nyilvánvaló utalással kijelentette, hogy véget kell vetni a világ régi hegemóniáinak. Ehhez azonban új irányt kell szabni az ENSZ-nek.

A súlyos gazdasági és belpolitikai válsággal küzdő Venezuela elnöke egyben a világszervezet közbenjárását kérte a caracasi vezetés és ellenzéke közti egyeztetésekhez. A belpolitikai válság rendezését szolgáló tárgyalások jelenleg Mexikóban folynak.

Felkérem a világszervezetet, segítsen abban, hogy a Mexikóban zajló párbeszéd újabb részleges megállapodásokhoz, illetve egy átfogó egyezséghez vezessen” – mondta Maduro. Kijelentette, hogy a venezuelai hatóságoknak már

sikerült elérniük, hogy az ellenzék legszélsőségesebb beállítottságú részei visszatértek a politikába, az alkotmány tiszteletéhez, valamint a választásokon való részvételhez.

Maduro egyben felszólított a venezuelai gazdaságot sújtó illegális amerikai és uniós szankciók feloldására.

A venezuelai válság rendezése érdekében augusztus közepén, Norvégia közvetítésével kezdődtek tárgyalások a Nicolás Maduro vezette venezuelai kormány és a latin-amerikai ország ellenzéke között. A tárgyalásokon képviseltette magát egyebek között Hollandia, Törökország, Bolívia és Oroszország is. Megfigyelők szerint már az is az ellenzék stratégiaváltását jelezte, hogy ismét hajlandók voltak tárgyalni a kormánnyal. Eddig ugyanis azzal vádolták Madurót, hogy a párbeszédet csak időnyerésre és a nemzetközi nyomás mérséklésére használja. Az egyeztetéseken a többi között sikerült elérni, hogy az ellenzék részt vegyen a november 21-én esedékes regionális és helyhatósági választásokon.

Ned Price amerikai külügyi szóvivő egyébként szerdán jelentette be, hogy

az Egyesült Államok 247 millió dollár humanitárius és 89 millió dollár gazdasági és fejlesztési segélyt nyújt a rászoruló venezuelaiaknak.

Price szerint a támogatásból több mint hétmillió venezuelai szükségleteit fogják fedezni a latin-amerikai országban, de részesül abból a régió 17 országában menedéket kereső további 5,7 millió venezuelai menekült, valamint az őket befogadó közösség is.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még