logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tengeralattjáró-ügy: ezt a békát le kell nyelniük a franciáknak

| Szerző: hirado.hu
Az európai hadiipar leértékelődését is jelenti, hogy Ausztrália felmondta a hagyományos meghajtású tengeralattjárók szállításáról Franciaországgal 2016-ban kötött szerződését – mondta Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója az M1 Ma reggel adásában.

Az eset diplomáciai feszültséghez vezetett Franciaország és az Egyesült Államok, valamint Ausztrália között. Párizs hazarendelte nagyköveteit az Egyesült Államokból és Ausztráliából.

Horváth József elmondta, hogy a franciák dízelmeghajtású tengeralattjárói már nem modernek. Ausztrália az Egyesült Államoktól rendelt nukleáris meghajtásúakat, amelyek csendesebbek, hosszabb ideig képesek a víz alatt maradni, és interkontinentális ballisztikus rakéták kilövésére is alkalmasak – tette hozzá.

Az 56 milliárdos megrendelés elvesztése jelentős bevételkiesést jelent a francia költségvetésnek és a francia hadiiparnak, és egyben az európai hadiipar leértékelődését is mutatja – mondta.

A nemzetbiztonsági szakértő szerint

a franciák nem tehetnek mást, mint hogy lenyelik a békát. Ha nem képesek olyan technológia kifejlesztésére, amely vonzó lehet, akkor piacot vesztenek.

Az Egyesült Államok az Egyesült Királysággal és Ausztráliával AUKUS néven létrehozott egy új biztonsági partnerséget. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök az indiai–csendes-óceáni térség fokozatosan romló biztonsági helyzetével indokolta a döntést, ami szakértők szerint egyértelmű utalás volt az Észak-Koreával szövetséges Kína masszív fegyverkezésére az utóbbi években.

Nem csitulnak a kedélyek a katonai partnerség bejelentése óta, Franciaország és Kína után újabb állam fejezte ki nemtetszését.

Az AUKUS-t Észak-Korea is élesen bírálta, és közelebbről meg nem határozott válaszintézkedésekkel fenyegetett.

A kommunista rezsim nemrég vasútról indítható ballisztikusrakéta-rendszert tesztelt. Azt megelőzően néhány nappal pedig olyan manőverező robotrepülőgépeket, amelyek elemzők szerint akár nukleáris robbanófejek hordozására is képesek lehetnek. Horváth József szerint komolyan kell venni ezeket a bejelentések, amelyek mögött Kína áll.

„Ha Észak-Korea beszél, akkor Kínát halljuk” – fogalmazott, hozzátéve: Peking arra is használja Phenjant, hogy borsot törjön az amerikaiak orra alá.

A szakértő elmondta, hogy a kínaiak jelentős haditechnikai fejlesztéseket hajtanak végre – részben orosz együttműködéssel –, a lopakodóktól a cirkálórakétákon át egészen a high-tech eszközökig.

Érdekes lehet számodra:

 

Ajánljuk még