logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Dühös a világra, minél több fájdalmat akar okozni – magyarázta az oroszországi tömeggyilkosságot az ámokfutó

Csak felnőtteknek!

Az oldal alkalmas kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására.

Tartalma a 2010. évi CLXXXV. médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Az oroszországi tömeggyilkosságot elkövető 18 éves ámokfutó már vasárnap bejelentette az interneten, hogy készül valamire, de megakadályozni így sem sikerült. Hétfő délelőtt 11-kor ment be a Permi Egyetemre, ahol törvényszéki orvos szakértőnek tanult, és válogatás nélkül lőni kezdett a diákokra, tanárokra. Hatan meghaltak, sokan megsebesültek. Volt fegyvertartási engedélye, és azt mondta, tudta milyen válaszokkal lehet becsapni a pszichológust – hangzott el az M1 Híradójában.

A főbejáraton keresztül hatolt be az egyetem épületébe a merénylő. Egyik első áldozatát a beléptetőkapunál lőtte hátba. Onnan továbbhaladt az egyetem folyosóin, és válogatás nélkül tüzelt diákokra és tanárokra.

Hatan a helyszínen életüket vesztették, huszonnégyen megsebesültek, közülük hét embert kórházban ápolnak, egyikük állapota súlyos.

Épp a dohányzóban voltunk, amikor lőni kezdett. Mint egy csorda bárány, rohantunk be az épületbe, ő meg mint egy juhász, terelt, üldözött minket a bejáratig” – mondta az egyik túlélő.

Az ablakokon ugrottak ki a diákok az épület első szintjéről, a magasabb emeleteken azonban sokan fogságba estek. Szemtanúk szerint több tanteremben elbarikádozták magukat a diákok, mialatt a fegyveres válogatás nélkül lövöldözött a folyosókon.

A támadás előtt egy fényképet osztott meg magáról közösségi oldalán, és részletesen leírta, mire készül. A fényképen a 18 éves Timur Bekmanszurov egy vadászpuskával felfegyverkezve, fekete maszkban és sisakban masírozott az egyetem campusán.

A hosszú bejegyzésben bevallotta: már régóta készült a támadásra. Azért választotta az egyetemet, mert ott sokan vannak. Elmondása szerint tettének nem volt sem vallási, sem politikai indítéka, egyetlen célja a pusztítás volt.

Motivációiról azt írta:

szétfeszít a düh, el akarok pusztítani mindent, ami az utamba kerül.

Arról is részletesen írt, hogyan szerezte be a fegyvert: az interneten legálisan vásárolt vadászpuskára az engedélyt a hatóságok állították ki, pontosan tudta, mit kell válaszolni a pszichológiai tesztkérdésekre. A bejegyzést és a hozzá tartozó fiókot a közösségi oldal azóta eltávolította.

A merénylőt végül egy közlekedési rendőr ártalmatlanította, ő sietett elsőként a segélykérések után a helyszínre.

Egy szemtanú berohant az irodánkba és szólt, hogy lövések dördültek el az egyetemen. A kollégámmal rögtön odasiettünk. Láttuk, hogy az emberek menekülnek, és hallottuk a lövéseket is. A főbejárathoz rohantam, megkérdeztem egy szemtanút, hogy honnan jönnek a lövések. Azt mondta: az emeletről. A lépcsőn megláttam a fegyverest lefelé jönni, és felszólítottam, hogy dobja el a puskát. Ekkor rám szegezte a fegyvert, és rám lőtt, amit én is viszonoztam” – mondta a rendőrtiszt, hozzátéve, ő maga látta el a 18 éves merénylő lőtt sebeit.

A nyomozó iroda később bejelentette:

a tizenéves támadó az egyetem hallgatója volt.

A permi állami egyetem Oroszország egyik legrégebbi felsőoktatási intézménye: 1916-ban alapították, ez volt az Urál vidékének első egyeteme. Szerte Oroszországból és a posztszovjet térségből évről évre diákok ezrei sereglenek ide, hogy megkezdjék tanulmányaikat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a legmélyebb együttérzéséről és az állam támogatásáról biztosította a sebesülteket és az áldozatok hozzátartozóit. A permi határterület kormányzata keddre gyásznapot hirdetett.

Érdekes lehet számodra:

 

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Ajánljuk még