×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Dühös a világra, minél több fájdalmat akar okozni – magyarázta az oroszországi tömeggyilkosságot az ámokfutó

 

Az oroszországi tömeggyilkosságot elkövető 18 éves ámokfutó már vasárnap bejelentette az interneten, hogy készül valamire, de megakadályozni így sem sikerült. Hétfő délelőtt 11-kor ment be a Permi Egyetemre, ahol törvényszéki orvos szakértőnek tanult, és válogatás nélkül lőni kezdett a diákokra, tanárokra. Hatan meghaltak, sokan megsebesültek. Volt fegyvertartási engedélye, és azt mondta, tudta milyen válaszokkal lehet becsapni a pszichológust – hangzott el az M1 Híradójában.


A főbejáraton keresztül hatolt be az egyetem épületébe a merénylő. Egyik első áldozatát a beléptetőkapunál lőtte hátba. Onnan továbbhaladt az egyetem folyosóin, és válogatás nélkül tüzelt diákokra és tanárokra.

Hatan a helyszínen életüket vesztették, huszonnégyen megsebesültek, közülük hét embert kórházban ápolnak, egyikük állapota súlyos.

Épp a dohányzóban voltunk, amikor lőni kezdett. Mint egy csorda bárány, rohantunk be az épületbe, ő meg mint egy juhász, terelt, üldözött minket a bejáratig” – mondta az egyik túlélő.

Az ablakokon ugrottak ki a diákok az épület első szintjéről, a magasabb emeleteken azonban sokan fogságba estek. Szemtanúk szerint több tanteremben elbarikádozták magukat a diákok, mialatt a fegyveres válogatás nélkül lövöldözött a folyosókon.

A támadás előtt egy fényképet osztott meg magáról közösségi oldalán, és részletesen leírta, mire készül. A fényképen a 18 éves Timur Bekmanszurov egy vadászpuskával felfegyverkezve, fekete maszkban és sisakban masírozott az egyetem campusán.

A hosszú bejegyzésben bevallotta: már régóta készült a támadásra. Azért választotta az egyetemet, mert ott sokan vannak. Elmondása szerint tettének nem volt sem vallási, sem politikai indítéka, egyetlen célja a pusztítás volt.

Motivációiról azt írta:

szétfeszít a düh, el akarok pusztítani mindent, ami az utamba kerül.

Arról is részletesen írt, hogyan szerezte be a fegyvert: az interneten legálisan vásárolt vadászpuskára az engedélyt a hatóságok állították ki, pontosan tudta, mit kell válaszolni a pszichológiai tesztkérdésekre. A bejegyzést és a hozzá tartozó fiókot a közösségi oldal azóta eltávolította.

A merénylőt végül egy közlekedési rendőr ártalmatlanította, ő sietett elsőként a segélykérések után a helyszínre.

Egy szemtanú berohant az irodánkba és szólt, hogy lövések dördültek el az egyetemen. A kollégámmal rögtön odasiettünk. Láttuk, hogy az emberek menekülnek, és hallottuk a lövéseket is. A főbejárathoz rohantam, megkérdeztem egy szemtanút, hogy honnan jönnek a lövések. Azt mondta: az emeletről. A lépcsőn megláttam a fegyverest lefelé jönni, és felszólítottam, hogy dobja el a puskát. Ekkor rám szegezte a fegyvert, és rám lőtt, amit én is viszonoztam” – mondta a rendőrtiszt, hozzátéve, ő maga látta el a 18 éves merénylő lőtt sebeit.

A nyomozó iroda később bejelentette:

a tizenéves támadó az egyetem hallgatója volt.

A permi állami egyetem Oroszország egyik legrégebbi felsőoktatási intézménye: 1916-ban alapították, ez volt az Urál vidékének első egyeteme. Szerte Oroszországból és a posztszovjet térségből évről évre diákok ezrei sereglenek ide, hogy megkezdjék tanulmányaikat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a legmélyebb együttérzéséről és az állam támogatásáról biztosította a sebesülteket és az áldozatok hozzátartozóit. A permi határterület kormányzata keddre gyásznapot hirdetett.

 

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Csak felnőtteknek!

Az oldal alkalmas kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására.

Tartalma a 2010. évi CLXXXV. médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.