×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Napról napra korlátozzák a nők jogait Afganisztánban – polgárháborút okozhat a tálib uralom

 

Egyre súlyosabb az afgán nők helyzete Afganisztánban, a tálibok ígéretük ellenére korlátozzák a nők tanulását, és az átmeneti kormányból is kizárták őket. Vissza kell térniük az iskolákba a 6–12. osztályos fiúknak és férfi tanáraiknak, a tálib oktatási minisztérium hivatalos közleményében arról nem írtak, hogy mi lesz a hasonló korú lányok oktatásával. A nők helyzetével foglalkozó minisztérium helyébe pedig erényügyi hivatal lép.


Az afgán társadalom rendkívül megosztott, mintegy tíz etnikumból áll. Mindegyiknek megvan a saját szabályrendszere és szokásjoga, amellyel a nők helyzetét kezelte a vidéki Afganisztánban – mondta Speidl Bianka, a Századvég migrációs szakértője az M1 Ma reggel című műsorában.

A másik megosztottság a város és a vidék között látszik. Vidéken a tálibok első uralma alatt el tudták fogadtatni az iszlám szigorúbb elveit, ami eltér az általánostól. Ott alapvetően patriarchálisabb a berendezkedés. A városokban viszont az tapasztalható, hogy a húszéves amerikai megszállás alatt a nők kulcsfontosságú pozíciókat is betölthettek, a városok nem működtethetők a nők nélkül – tette hozzá a szakértő.

Egyre súlyosabb az afgán nők helyzete Afganisztánban, a tálibok ígéretük ellenére korlátozzák a nők tanulását, és az átmeneti kormányból is kizárták őket. Vissza kell térniük az iskolákba a 6–12. osztályos fiúknak és férfi tanáraiknak, azonban a tálib oktatási minisztérium hivatalos közleményében arról nem írtak, hogy mi lesz a hasonló korú lányok oktatásával. A nők helyzetével foglalkozó minisztérium helyébe pedig erényügyi hivatal lép.

A tálibok átmeneti kormányának kommunikációja ellentmondásos a női jogok kérdésében:

miközben a radikálisok igyekeznek megnyugtatni a nemzetközi közösséget, a Tolo News afgán hírcsatornának adott interjúban egy tálib szóvivő azt mondta, hogy a nők feladata a gyerekek nevelése, és nincs rá szükség, hogy ők is tagjai legyenek a kabinetnek. A múlt héten alakított ügyvivő kormány tagjai kivétel nélkül férfiak és tálibok.

Feszültséget okoz, hogy az elmúlt húsz évben felnőtt egy másik generáció, az afgán lakosság 45 százaléka 14 év alatti. Hozzáférhettek az internethez, az oktatáshoz és egy szabadabb világban szocializálódtak. A tálibok legfeljebb a vidéki hadurakkal tudtak megállapodni, de velük is csak azért, mert ezeknek a haduraknak, törzsfőknek az elmúlt mintegy 150 évben teljesen mindegy volt, hogy a központi kormányzat milyen, nekik csak a saját területük számít.

Afganisztán hozzá van szokva egy bizonyos mértékű anarchiához: a korábbi rezsimek sorra omlottak össze, a szocialisták, a korábbi tálib hatalom is. Az afganisztáni tálibok – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – egy hónapja, néhány óra leforgása alatt, harc nélkül vonultak be az afgán fővárosba, Kabulba, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó háború.

A tálibok elképesztően felfegyverzettek, és ugyan nem nyílt, de jelentős politikai támogatást és bizalmat élveznek több, a térségben meghatározó országtól, például Pakisztánból. De

Afganisztán egyre súlyosabb gazdasági és politikai helyzetbe kerül, szakértők szerint elkerülhetetlen az összeomlás, és az ebből fakadó növekvő elégedetlenség az országban.

Hiába, hogy ezek a térségbeli és nagyhatalmi államok támogatják a tálibokat vagy bizalmat szavaztak nekik, ez hogyha egy társadalmi ellenállást vált ki, akkor minden valószínűség szerint elvezethet egy polgárháborúhoz – fejtette ki Speidl Bianka.