logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Közel 300 ezer tonna szeméttel lett könnyebb a bolygónk

| Szerző: hirado.hu
Több millióan ragadtak szombaton kesztyűt, seprűt és lapátot világszerte, hogy a Takarítási Világnapon megtisztítsák a környezetüket. A csaknem 20 éve indult kezdeményezéshez évről évre egyre többen csatlakoznak abból a célból, hogy szeptember harmadik szombatján tegyenek valamit a környezet megszépítéséért.

 

Rómában például a Tevere folyó partjára összpontosítottak az önkéntesek, akiknek célja az volt, hogy megtisztítsák városuk ikonikus vizét  a műanyag- és üvegpalackok, szatyrok és egyéb hulladékoktól. De nem csak Olaszország az egyetlen, ahol a Takarítási Világnap alkalmából kesztyűt és szemeteszsákot ragadtak az emberek.

Szarajevóban a hideg, esős idő ellenére is önkéntesek tucatjai kezdték megszépíteni a várost. Parkokban, a folyóparton, valamint a város mellett magasodó, korábban olimpiai helyszínként szolgáló hegyen is aktívan tevékenykedtek.

A Dél-Afrikai köztársaság fővárosán átfutó folyóban összegyűlt hulladék nem csupán esztétikai szempontból jelent problémát. A helyi közösség ivóvize is innen származik, így számukra létfontosságú a víz megtisztítása.

Afrika északi részén, Szenegálban is hatalmas gondokat okoz a rossz hulladékgazdálkodás. A homokos tengerpart csodálatos látványát szeméthegyek csúfítják el. A Takarítási Világnap alkalmából a szenegáli fiatalok és gyerekek is a partra sereglettek, hogy összeszedjenek annyi szemetet, amennyit csak tudnak.

Az első világnapot az ENSZ környezetvédelmi hatósága hirdette meg 1992-ben. Az ötletet egy észtországi csoport vitte tovább 2008-ban, és onnantól kezdve futótűzként terjedt a kezdeményezés szerte a világon.

2019-ben már 180 ország csatlakozott a mozgalomhoz, amelynek keretében több mint 21 millióan fogtak össze

a bolygó megtisztításáért.

A kezdeményezés nem csupán a környezet védelmére hívja fel a figyelmet. Céljai közé tartozik a pozitív változás megteremtése is az emberi összefogáson keresztül.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még