×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Ivóvizes palackok miatt mért Amerika végzetes dróncsapást hét gyermekre és három felnőttre

 

Sajtótájékoztatón kért bocsánatot a tíz afgán civil halálát okozó dróncsapás miatt az amerikai védelmi minisztérium és a katonai parancsnokság. Elismerték, hogy augusztus 29-én Kabulban tévesen azonosítottak egy járművet, amelyet végül terrorveszély miatt rakétával megsemmisítettek. A tragikus kimenetelű támadást a csapatkivonás utolsó napjaiban hajtották végre. A dróncsapásban tíz ember, köztük hét gyermek vesztette életét – hangzott el az M1 Híradójában.


Bocsánatot kérünk és igyekszünk okulni ebből a szörnyű hibából” – idézte az amerikai védelmi miniszter által kiadott nyilatkozatot a Pentagon szóvivője, csütörtökön.

A védelmi minisztérium vizsgálata egyértelműen megállapította, hogy az amerikai hadsereg tévedésből egy civil járművet semmisített meg augusztus 29-én, Kabulban. A dróntámadásban tíz afgán civil, köztük hét gyermek halt meg.

Előzőleg nyolc órán át figyelték az autót, amely többek között az Iszlám Állam terrorszervezet afganisztáni csoportjához köthető egyik épületnél is megfordult.

A drónfelvételek tanúsága szerint egy adott pillanatban a csomagtartóba az amerikaiak szerint gyanús  tartályokat pakoltak, amelyekben, mint utólag kiderült, ivóvíz volt. A rakéta épp akkor csapódott a járműbe, amikor a sofőr rákanyarodott az otthona előtti kocsifelhajtóra, és a gyerekek kiszaladtak a házból.

A pusztítás mértékét növelte, hogy a tűzben egy gázpalack is felrobbant.

Mint kiderült, a terroristagyanús célszemély, a 37 éves Zemari Ahmadi valójában egy segélyszervezetnek dolgozott, és amerikai vízumot próbált szerezni családjának, hogy elmeneküljenek a tálibok elől.

„Ezt a csapást azzal a meggyőződéssel hajtottuk végre, hogy elhárítunk egy közvetlen fenyegetést, amely a csapataink és a reptéren várakozó civilek ellen irányult. Tévedtünk, és ezért őszintén bocsánatot kérek. Műveleti parancsnokként teljes mértékben felelős vagyok a tragikus végkimenetelű támadásért” – fogalmazott az amerikai hadsereg központi parancsnokságát vezető tábornok, Frank McKenzie.

Az amerikai bocsánatkérést az afgánok egy része kevésnek tartja.

A nemzetközi jog, és az általunk alkalmazott iszlám jog értelmében is felelősségre kell vonni mindazokat, akik a téves információk alapján kiadták a parancsot a dróncsapásra” – vélte egy kabuli tanár Ahmad Jan.

A washingotni Kongresszus hírszerzési bizottságának vezetője szerint a bocsánatkérés csak az első lépés. Emlékeztetett arra, hogy az amerikai hadsereg a világ számos pontján hajt végre ehhez hasonló terrorellenes műveleteket. Ezért pontosan ki kell deríteni, mi vezetett a végzetes tévedéshez.