logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egyenlők között még egyenlőbbek: VIP-személyek mentesülnek a Facebook szabályai alól

| Szerző: hirado.hu
A legnagyobb közösségi média platform „titokban olyan rendszert épített ki, amely a magasan jegyzett felhasználókat mentesítette a szabályok egy része vagy egésze alól” – írja a Wall Street Journal, mely The Facebook Files címmel indított sorozatában ismerteti a közösségi média rejtett oldalát. A tényfeltáró sorozatról a Time magazin online oldala is beszámolt.

 

Annak ellenére, hogy Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója a felhasználók közötti, legteljesebb egyenlőségről zengett nyilatkozataiban – a Facebook lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a politika, a kultúra és az újságírás elitjével azonos feltételek mellett beszéljenek, és hogy az előírásai mindenkire vonatkoznak – egy most napvilágot látott cikksorozat szerint a legnagyobbként emlegetett közösségi média platform a gyakorlatban ennek éppen az ellenkezőjét valósítja meg.

A cég ugyanis „titokban olyan rendszert épített ki, amely a magasan jegyzett felhasználókat mentesítette a szabályok egy része vagy egésze alól” –   írja a Wall Street Journal, mely The Facebook Files címmel indított sorozatában ismerteti a közösségi média rejtett oldalát. A tényfeltáró sorozatról a Time magazin online oldala is beszámolt.

A dokumentumokból kiderül, hogy a Facebook kutatói újra és újra azonosították saját platformjuk káros hatásait. A kongresszusi meghallgatások, a cég ígéretei és számos médialeleplezés ellenére a vállalat újra és újra nem javította ki ezeket.

A WSJ által közölt dokumentumok talán az eddigi legtisztább képet nyújtják arról, hogy a Facebook problémái mennyire széles körben ismertek a vállalaton belül, beleértve magáig a vezérigazgatóig, Mark Zuckerbergig. A Facebook azt mondja, hogy szabályai mindenkire vonatkoznak.

A vállalati dokumentumok felfedik a titkos elitet, amely mentesül a szabályok alól

Miközben Zuckerberg arról beszélt: a Facebook “lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a politika, a kultúra és az újságírás elitjével azonos feltételek mellett beszéljenek”, és hogy az előírásai mindenkire vonatkoznak, a cég a titokban olyan rendszert épített ki, amely a magasan jegyzett, úgynevezett VIP-felhasználókat mentesítette a Facebook szabályzatának egy része – vagy akár egésze – alól.

A „keresztellenőrzés” vagy „XCheck” néven ismert programot eredetileg a magas profilú fiókok minőség-ellenőrzésére szánták. Ma már több millió VIP-felhasználót véd ez a program a vállalat szokásos jogérvényesítésétől – derül ki a dokumentumokból. Sokan visszaélnek a kiváltsággal, és olyan anyagokat tesznek közzé, beleértve a zaklatást és az erőszakra való felbujtást, amelyek általában szankciókat vonnának maguk után.

A Facebook szerint a programmal szembeni kritika jogos. Azzal érvelnek, hogy a programot „jó céllal” tervezték, és – természetetsen – a vállalat „dolgozik a javításán”.

A Facebook tudja, hogy az Instagram mérgező sok tinilány számára

A Facebook tulajdonában lévő Instagramot évek óta tanulmányozzák kutatók, hogyan hat a fotómegosztó alkalmazás több millió fiatal felhasználójára. A vállalat többször is megállapította, hogy az Instagram jelentős részükre, leginkább a tinédzser lányok számára káros, méghozzá nagyobb mértékben, mint más közösségi médiaplatformok.

A nyilvánosság előtt a Facebook következetesen bagatellizálta az alkalmazás negatív hatásait, többek között az Egyesült Államok Kongresszusának írt anyagaiban. A cég nem hozta nyilvánosságra kutatásait, illetve nem bocsátotta azokat olyan szakemberek vagy törvényhozók rendelkezésére, akik ezt kérték.

A megkeresésekre aadott válaszában a Facebook rendre azt állítja, hogy a negatív hatások nem széles körben elterjedtek, és hogy a káros aspektusok némelyikét nem könnyű kezelni.

A Facebook megpróbálta egészségesebbé tenni platformját, nem sikerült

A Facebook 2018-ban egy változtatást hajtott végre algoritmusán, amelynek célja a platformja javítása volt, és a csökkenő felhasználói elkötelezettség jeleinek megfékezése. A cégvezér kijelentette, hogy célja a felhasználók közötti kötelékek erősítése és a jólétük javítása a barátok és családtagok közötti interakciók elősegítésével.

A cégen belül – derül ki a dokumentumokból – a munkatársak figyelmeztettek, hogy a változtatásnak éppen ellenkező hatása volt. Akik a Facebookot használták, egyre dühösebbek lettek. A dokumentumok szerint Zuckerberg ellenállt néhány, a csapata által javasolt javításnak, mert attól tartott, hogy ezek miatt az emberek kevesebbet fognak kapcsolatba lépni a felülettel.

A Facebook alkalmazottai drogkartelleket és emberkereskedőket jelölnek meg

A The Wall Street Journal által átnézett információk egy része azt mutatja, hogy az alkalmazottak riasztást adtak ki azzal kapcsolatban, hogy a vállalat platformjait hogyan használják a fejlődő országokban, ahol a vállalat felhasználói bázisa hatalmas és egyre bővül. Az alkalmazottak jelezték, hogy a Közel-Keleten emberkereskedők arra használták az oldalt, hogy nőket csábítsanak visszaélésre alkalmas helyzetekbe.

Figyelmeztettek arra, hogy Etiópiában fegyveres csoportok arra használják az oldalt, hogy etnikai kisebbségek elleni erőszakra uszítsanak. A dokumentumok szerint szervkereskedelemmel, pornográfiával és a politikai ellenzékiek elleni kormányzati fellépéssel kapcsolatos figyelmeztetéseket küldtek főnökeiknek.

A dokumentumokból kiderül a vállalat válasza is, amely sok esetben nem megfelelő, vagy egyáltalán nem jelentett semmit. A Facebook szóvivője szerint a vállalat globális csapatokat, “helyi partnerségeket és harmadik féltől származó tényellenőrzéseket” vetett be a felhasználók biztonsága érdekében.

Így akadályozta meg a Facebook Mark Zuckerberget, hogy oltásra buzdítsa Amerikát

A Facebook a Covid-19 vakcinák népszerűsítése mögé állt – „a vállalat egyik legfőbb prioritása”, állt az egyik feljegyzésben –, ezzel is demonstrálva Zuckerberg hitét abban, hogy az ő alkotása a társadalmi jót szolgálja a világban. Ez végül megmutatta, mekkora szakadék tátong a törekvései és a világ legnagyobb közösségi platformjának valósága között.

A belső feljegyzések szerint ugyanis az aktivisták elárasztották a hálózatot a Facebook által „védőoltások akadályának” nevezett tartalmakkal. A Facebook saját eszközeit használták fel arra, hogy kétségeket keltsenek a világjárvány fenyegetettségének súlyosságával és a hatóságok fő fegyverének biztonságával kapcsolatban.

A Covid-19 problémái kényelmetlenül világossá teszik: a vezérigazgató még akkor sem tudta úgy irányítani a platformot, ahogyan szerette volna, amikor határozott célt tűzött ki.

A Facebook szóvivője közleményében elmondta, hogy az adatok azt mutatják, hogy az Egyesült Államokban az emberek oltási bizonytalansága a Facebookon január óta mintegy 50 százalékkal csökkent, és hogy a dokumentumok a vállalat „nehéz kihívások kezelésének rutinszerű folyamatát” mutatják.

Ez viszont nem változtat azon a tényen, hogy – miközben például Magyarországon naponta törlik a balliberális értékrend agresszív kapmányaival nem egyező véleményeket, oldalakat, sőt, gyakran a nemzeti identitás legkisebb megnyilváulása okán is megteszik ezt, a legnagyobb közösségi média platformon akadálytalanul folyhat például az oltásellenes, tév- és rögeszméket terkesztő, törvénytelen propagnada.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még