×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Klántagnak nevezte magát egy svéd miniszter

 

Kemény kritikát váltott ki Märta Stenevi parlamenti kijelentése, miszerint egy klánhoz tartozik, majd az esélyegyenlőségi és lakásügyi miniszter ígéretei ellenére kitért az interjúk elől, és egy sajtóközleményben válaszolt.

„Így van. Egy klánhoz tartozom. Nagyon erős matriarchális klán. Fantasztikus klán. Semmi köze a szervezett bűnözéshez, azt mondhatom. A szervezett bűnözésben részt vevő struktúrák ellen fel kell lépni, függetlenül attól, hogy milyen közösségből származnak. Vannak motoros bandák, vannak bűnpártoláson alapuló bandák, és számos más struktúra is létezik erre. Küzdeni kell ellenük” – közölte Märta Stenevi a Riksdagban, a svéd parlamentben.

A liberális Johan Pehrsson a bűnözői klánokat „középkori jelenségnek” nevezte, egyben megkérdezte, hogy a Zöld Párt kész-e harcolni ellenük. Pehrsson úgy fogalmazott, a bűnözői klánok „kiszipolyozzák a svéd jóléti rendszert”, „bűncselekményeket követnek el”, és „elveszik az emberek szabadságát”írja az Expressen svéd lap.

Per Brinkemo, aki két könyvet is írt a klánokról, feltette a kérdést, „Milyen mélyre süllyedhet még a szint a svéd parlamentben?”. Johan Romin újságíró és történész írja: „@martastenevi a svéd társadalom egyik legnagyobb problémáján, a társadalmat terrorizáló, embereket gyilkoló, mindenkit rettegésben tartó bűnözői klánokon viccelődik”.

Stenevi kihagyta a megígért interjúkat

A miniszter Lena Hallengren és Ardalan Shekarabi csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján nem volt hajlandó válaszolni az Expressen kérdésére, hogy mi áll a kijelentése mögött. Stenevi ehelyett a sajtótájékoztató után egy magáninterjút ígért. Ott azonban nem jelent meg, majd nem sokkal ebéd utánra egy újabb interjút ígért. Az esélyegyenlőségi és lakásügyi miniszter azonban ismét kitért az interjú elől.

Az interjúk helyett egy sajtóközleményében reagált, amelyben azt írta: „Ez egy szerencsétlen kifejezés volt. A szervezett bűnözés és a bandák által elkövetett bűncselekmények jelentős társadalmi problémát jelentenek, függetlenül attól, hogy milyen struktúra áll mögöttük. A szervezett bűnözésre kőkemény és kérlelhetetlen nyomást kell gyakorolnunk. A biztonságos társadalom számomra és a Zöld Párt számára kulcsfontosságú prioritás”.