logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Fejszékkel és botokkal támadtak egy dokumentumfilmes stábra Romániában

| Szerző: hirado.hu
Két újságíró és egy természetvédő aktivista a romániai illegális erdőkitermelésről forgatott dokumentumfilmet csütörtökön a Suceva megyei Dornavátra közeli erdőkben, amikor mintegy húszan rájuk támadtak, és megverték őket – adta hírül a romániai Greenpeace környezetvédelmi szervezet, amely egyúttal bejelentette, hogy a sértetteknek jogi védelmet nyújt.

A film rendezőjét, Mihai Dragoleát és operatőrét, Radu Constantin Mocanut Tiberiu Boșutar helyi zöldaktivista kísérte el, mivel jól ismeri a bukovinai erdőkben zajló illegális tevékenységeket – olvasható a Maszol, erdélyi hírportál cikkében.

Mihai Dragolea rendező a sajtónak kifejtette, hogy egy magánerdészetbe látogattak ki, miután az egyik közeli falu lakója jelezte nekik, hogy a gyanú szerint illegális erdőkitermelés folyik ott. Amikor megérkeztek az erdő szélére, járműveket hallottak közeledni, s azt gondolták, hogy az erdő tulajdonosa és az erdőfelügyelőség vezetője közeledik, hogy beszélgetésbe elegyedjenek.

Ehelyett megjelent húsz ember fejszékkel és botokkal, közöttük volt az erdő tulajdonosa és az erdőmérnök is.

A három filmes bemenekült autójukba, de a támadók felfeszítették az ajtókat, kirángatták, majd elkezdték ütlegelni őket. A rendező elmondása szerint ő beleesett egy mélyedésbe, ekkor adódott lehetősége elővenni a telefonját és felhívni a segélyhívó vonalat.

A feldühödött erdőkitermelők a másik két áldozatot addig verték, amíg eszméletüket veszítették. A dornavátrai kórházba szállították őket, Radu Constantin Mocanunak a fejét többször megütötték, aminek következtében emlékezetkiesésben szenved azóta is.

 

A helyi rendőrség még nem tudta azonosítani az összes támadót – mutat rá közleményében a Greenpeace. A szervezet közölte, hogy ügyvédeik felvették a kapcsolatot az áldozatokkal, és felajánlották nekik, hogy jogi segítséget nyújtanak. Ugyanakkor kérik a román rendőrség és a suceavai megyei rendőrség közbelépését, hogy az ügyet mihamarabb megoldják, és a tetteseket megbüntessék.

A zöldaktivista nem akarta megnevezni azt a támadót, akit ismert, mert a családját is megfenyegette. Hozzátette: nem elszigetelt esetről van szó, hanem egész hálózat dolgozik az illegális erdőkitermelésben. Mint mondta, korábban már megtörtént vele az is, hogy a törvényszegők elfogták, meztelenre vetkőztették, és ráparancsoltak, hogy így menjen haza.

A suceavai megyei rendőrség szóvivője úgy nyilatkozott a Digi24 televíziónak, hogy az ügyben jelenleg öt személyt hallgatnak ki. A gyanú, amely alapján nyomoznak, ütlegelés, erőszakos cselekedetek és rongálás. Mint mondta, két áldozat még nem tett feljelentést, mivel állapotuk nem teszi ezt lehetővé. Hozzátette: az öt kihallgatott személy között van az erdő tulajdonosa és az erdőmérnök is.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter felszólította az erdészettel és környezetvédelemmel foglalkozó hatóságokat, hogy mindenben működjenek együtt a nyomozó hatóságokkal, és segítsenek a tettesek kilétének felderítésében

derül ki a Maszol cikkéből.

Elmondta, hogy néhány héttel ezelőtt találkozott a bántalmazott természetvédő Tiberiu Boșutarral, akivel az általa és kollégái által végzett munka fontosságáról tárgyaltak. Rámutatott, hogy az Erdőfelügyelő alkalmazásban már körülbelül egymillió illegális fakitermelésről vagy szállításról szóló bejelentést regisztráltak, ami azt bizonyítja, hogy az állampolgárok támogatják a falopás megelőzése céljából tett intézkedéseket.

Tánczos szerint azonban ez az eset azt mutatja, hogy az illegális fakitermelők túl messzire mentek, elfogadhatatlan, amit tettek, annál is inkább, mert az erdővédők testi épségét, sőt életüket veszélyeztették.

(Címlapfotó: A romániai Greenpeace környezetvédelmi szervezet ügyvédjével tárgyalnak az érintettek)

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még