logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kötelező az oltás a francia egészségügyi dolgozóknak

| Szerző: hirado.hu
Szerdától kötelező az oltás Franciaországban az egészségügyi dolgozók számára. Ezt a kategóriát tágan kell értelmezni, mert nem csak orvosok és ápolók vannak, ide tartoznak a mentők, tűzoltók és az idősotthonok, szociális intézmények dolgozói is. Tízből kilencen már beoltatták magukat, tizedük viszont nem. Vagy félnek az oltástól, vagy így tiltakoznak, hogy kötelező tették az oltást – közölte az M1 Híradója.

Franciaországban szerdától már csak azok dolgozhatnak az egészségügyben, akik beoltatták magukat a koronavírus elleni vakcinával.

„Eddig elleneztem az oltást, de a köteleztek rá a munkám miatt” – idézte az M1 Híradója az egyik mentőautó sofőrjét.

A francia kormány szeptember 15-ig adott haladékot az oltásra. A kórházi dolgozók mellett a tűzoltóknak, a mentőknek és a szociális otthonokban dolgozóknak is kötelező felvenniük a vakcinát. Aki ezt megtagadja, nem végezheti tovább a munkáját. A két hónappal ezelőtti bejelentés óta az érintettek csupán tíz százaléka nem oltatta be magát. A házi ellátásban dolgozó orvosoknak és ápolóknak pedig mindössze hat százaléka nem élt az a lehetőséggel.

Akik nem oltatják be magukat, gyakran félelemből döntenek, tartanak a következményektől, a mellékhatásoktól

– magyarázta az idősotthon orvoskoordinátora.

„Remélem, hogy a következő hetekben az ész győzedelmeskedik a félelem felett, és ezek az emberek, akik nem akartak vakcinát, meggondolják magukat, visszatérnek hozzánk, és újra együtt dolgoznak velünk” – mondta egy bordeaux-i idősotthon orvosa.

A francia kormány azért vezette be a szigorú intézkedést, hogy növelje az átoltottságot és megpróbálja megelőzni a járvány őszi fellángolását. Egy újabb hullám ugyanis éppen akkor fojtaná meg a gazdaságot, amikor az kezd magához térni. A 67 millió lakosú országban a teljes lakosság csaknem háromnegyede megkapta a koronavírus-elleni oltás első adagját. Eddig 47 millióan már a második dózist is felvették.

A világjárvány, amely 2020 márciusa óta csaknem 116 ezer áldozatot követelt Franciaországban, negyedik hete enyhülni látszik. Augusztus közepe óta most először csökkent 10 ezer alá a kórházban ápoltak száma, közülük 2100 páciens állapota súlyos.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még