×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

A homoszexuálisok védelme érdekében nem ad össze több heteroszexuális párt egy pap

 

Egy 56 éves svéd pap, Lars Gårdfeldt drasztikus módot választott a tiltakozásra az ellen, hogy olyan új papokat szenteljenek fel, akik megtagadják az azonos nemű párok házasságát.

Lars Gårdfeldt, a Carl Johan göteborgi plébánia papja köztudottan évtizedeken át harcolt a homoszexuálisok egyházi házasságkötési jogáért – számolt be róla az Expressen.

A vasárnapi egyházi választások előtt vita bontakozott ki arról, hogy az egyes, újonnan képzett papok a jövőben megtagadhatják-e a homoszexuálisok házasságkötését. Annak érdekében, hogy nyomatékosítsa álláspontját és megmutassa elköteleződését a homoszexuális párok egybekelése mellett, a svéd pap szerdán drasztikus elhatározásra jutott.

„Nem fogok többé heteroszexuális párokat összeadni. Meg akarom mutatni, hogy milyen abszurd, ha két felnőtt ember házasságát megtagadják” – mondta a pap.

Susanne Rappmannra, a göteborgi egyházmegye püspöke a kijelentést követően úgy nyilatkozott:

A püspökök feladata ebben az esetben a papok felszentelése, ahol nem a sok irányú véleménynyilvánítással foglalkozunk, hanem ítélőképes papokat választunk. Aztán az egyik dolog, amiről gondoskodunk, hogy tisztelettudó módon bánjanak a különböző szexuális irányultságú emberekkel” – emelte ki, majd hozzátette:

nem válogathatnak egy ellenőrző lista alapján, meg kell védeniük az autonómiájukat.

Lars Gårdfeldtet meglepte, hogy a püspökök ellenőrző listáról és az autonómia védelméről beszélnek.

Nem értem, hogy a püspökök és az érsek miért erőltetik ezt az irányvonalat, miért olyan fontos számukra, hogy továbbra is homofób papokat szenteljenek fel” – fogalmazott.

Svédországban csak 2009-ben engedélyezték az azonos nemű párok templomi házasságkötését. Lars Gårdfeldtnek és korábbi férjének 2006-ban Kanadába kellett utazniuk, hogy összeházasodjanak.

Sokan felháborodtak Gårdfeldt döntésén. Egy svéd Twitter-felhasználó képeket osztott meg, melyen a pap hercegnőruhában pózol, és az alábbi sorokat írta hozzá:

„Lars Gårdfeldt pap??? Abszurdnak hangzik, de a jó hír az, hogy egyetlen heteroszexuális párt sem fenyeget az a veszély, hogy Lars Gårdfeldt felszenteli!”

Most akkor halljuk a szakadár baloldal elítélését, mint amikor azt kiabálták és követelték, hogy a homoszexuálisokat nem felszentelő papokat rúgják ki az állásukból, és tegyék ki őket a hivatalukból, vagy ez fordítva nem érvényes?” – írta egy másik felhasználó.