logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tavalyhoz képest csaknem megduplázódott az Olaszországba érkező illegális bevándorlók száma – GRAFIKA

| Szerző: hirado.hu
Nem telik el úgy nap, hogy ne találkoznánk egy olyan hírrel, hogy illegális bevándorlók rohamozzák meg Olaszország valamelyik részét a tengeren keresztül. A dél-európai ország partjaihoz érkező migránsok száma idén a tavalyi évhez képest csaknem megduplázódott.

 

Január óta csaknem 41 000 ember érkezett Olaszországba a tengeren keresztül, szemben a 2020-as év azonos időszakában regisztrált 21 000 emberrel. A számok megugrása nem egyszeri eset.

A tavalyi, járvány sújtotta nyár során az átkelések száma magasabb volt, mint 2019-ben.

A meleg nyári időjárás és az észak-afrikai politikai instabilitás összefüggésbe hozható az átkelések számának növekedésével. A líbiai parti őrség háromszor annyi embert állított meg, mint tavaly.

A tunéziai állampolgárok az idén Olaszországba érkezettek több mint negyedét tették ki.

Közülük több mint 33 000-en Líbiából vagy Tunéziából indultak útnak.

Néhányan hosszabb útvonalon érkeztek Olaszországba: 5000-en Törökországon keresztül, 800-an Algériából és 600-an Egyiptomból.

A migránsokkal zsúfolt halászhajók vagy gumicsónakok néha egyedül érik el a szigetet, miután Tunézia partjairól elindultak.

Mintegy 400, Európába igyekvő illegális bevándorló egy bárkán, a Földközi-tengeren, az olaszországi Lampedusa-sziget partjai előtt 2021.augusztus 28-án. MTI/EPA/ANSA/Concetta Rizzo

Az átkelések szeptemberben is folytatódtak. Múlt szerdán 548, csütörtökön pedig további 283 ember érkezett az olasz partokhoz. Bár az idei érkezők háromnegyede férfi volt, több ezer nő és gyermek is volt, köztük több mint 6000 kísérő nélküli kiskorú.

Menekültügyi problémák

Idén legalább 20 000 ember nyújtott be menedékkérelmet, de Olaszország gyakran elutasítja ezeket, hacsak az emberek nem tudják bizonyítani, hogy nem a szegénység, hanem a háború és az üldöztetés elől menekülnek.

Az ENSZ menekültügyi szervezete, az UNHCR adatai szerint

idén nyáron több mint 53 000 menedékjogi ügy volt függőben Olaszországban.

 

Az EU és Olaszország támogatást nyújtott a líbiai parti őrségnek, hogy csökkentsék a partjaikra irányuló illegális migrációt. Az Európai Unió egyik megfigyelőszervezete azonban a héten bírálta a sikertelen menedékkérők kitoloncolására irányuló erőfeszítéseket, amelyek szerinte az illegális migrációt ösztönzik.

Az Európai Számvevőszék szerint Brüsszel erőfeszítései, amelyek célja, hogy rávegye a nem uniós országokat a migránsok visszavételére, korlátozott eredményeket hoztak.

A számvevőszék szerint az uniós tisztviselők még a probléma nagyságáról sem tudtak megegyezni, mivel a határőrök különböző számadatokat közöltek arról, hogy hány embert utasítottak távozásra.

 

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még