×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Megnyílt az ENSZ Közgyűlésének következő ülésszaka

 

António Guterres ENSZ-főtitkár kedden megnyitotta a világszervezet közgyűlésének 76. ülésszakát New Yorkban.

Komoly kihívások és megosztottság közepette gyűltünk össze” – fogalmazott Guterres a megnyitón mondott beszédében. Mindenekelőtt a klímaváltozást és a koronavírus járványát említette ezzel összefüggésben.

Véget kell vetni a saját bolygónkkal szemben folytatott harccal. Fel kell hagyni azzal a háborúval is, amelyet egymással szemben vívunk. Ideje, hogy az emberiség közös ellensége, a járvány elleni küzdelemre összpontosítsunk” – hangsúlyozta az ENSZ főtitkára.

Abdullah Shahid, a Maldív-szigetek volt külügyminisztere kedden átvette át az ENSZ-közgyűlés elnökének hivatalát egy évre. Shahidot júniusban választották meg a jórészt ceremoniális feladatokkal járó tisztségre.

Az összes tagállam képviselőinek részvételével évente egy rendes ülésszakot tartó testületben minden országnak egy-egy szavazata van. A tanácskozások csúcspontja a szeptemberi általános vita szokott lenni, amelyen az állam- és kormányfők is részt vesznek.

Az idei általános vita jövő kedden kezdődik, és azon Joe Biden amerikai elnök is felszólal. A járványügyi korlátozások miatt az általános vitát idén is kisebb körben rendezik meg, számos vezető jelezte, hogy online közvetítésben kíván felszólalni a rendezvényen.