logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kemény kritikákkal szembesült az amerikai külügyminiszter

Kemény kritikákkal szembesült mind a republikánusok, mind a demokraták részéről Antony Blinken amerikai külügyminiszter, akit a törvényhozók az afganisztáni kivonulással kapcsolatban kérdeztek a hétfőn és kedden megtartott bizottsági meghallgatásokon – jelentette kedden az amerikai sajtó.

Blinken a nap folyamán a szenátus külügyi bizottsága előtt jelent meg, ahol „helyes dolognak” nevezte az afganisztáni katonai kivonulást, amely véget vetett Amerika leghosszabb háborújának.

A külügyminiszter megjegyezte, hogy a nehézségek ellenére az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek sikerült mintegy 124 000 embert evakuálniuk.

A kiürítés rendkívüli erőfeszítést kívánt a diplomatáinktól, valamint a katonai és hírszerzési szakembereinktől, akiknek a lehető legnehezebb körülmények között kellett helytállniuk

– mondta Blinken.

Robert Menendez, New Jersey állam demokrata szenátora – aki egyben a külügyi bizottság elnöke is – azt mondta: „az Egyesült Államok kivonulásának végrehajtása egyértelműen és végzetesen hibás volt”. Menendez felhívta a külügyminiszter figyelmét: „a bizottság elvárja, hogy mindenre kiterjedő magyarázatot kapjon a kormány Afganisztánnal kapcsolatos, a januári hivatalba lépésük óta meghozott döntéseiről”.

A kivonulás egy szomorú kudarc volt

– ezt már James Risch, Idaho állam republikánus szenátora mondta, aki szerint a kormány „alkalmatlansága” miatt egyrészt csökkent az Egyesült Államok nemzetközi hitelessége, másrészt ez vezetett a kabuli repülőtéren elkövetett halálos támadáshoz, amelyben az amerikai hadsereg tagjai és afgán civilek veszítették életüket.

Blinken állítása szerint a kormány minden tőle telhetőt elkövetett a „rendkívül nehéz és kaotikus körülmények között”. A külügyminiszter – hétfői meghallgatásához hasonlóan – kedden ismét a Donald Trump vezette előző kormányt hibáztatta a tálibokkal 2020 februárjában kötött megállapodás miatt, amely szerinte „megkötötte Joe Biden amerikai elnök kezét”.

A tárcavezető hétfőn az amerikai képviselőház külügyi bizottsága előtt nem jelent meg személyesen, virtuálisan csatlakozott a meghallgatáshoz.

Örököltünk egy határidőt, de nem örököltünk tervet

– fogalmazott Blinken, aki azon a meghallgatáson is többször a volt elnököt és kormányát hibáztatta a történtekért. A külügyminiszter „rendkívülinek” minősítette az evakuálási erőfeszítéseket annak ellenére, hogy – mint mondta – körülbelül 100 amerikai állampolgár és valószínűleg több ezer zöldkártya-tulajdonos maradt az ázsiai országban.

Mike McCaul, Texas állam republikánus képviselője hétfőn

a szó szoros értelmében vett katasztrófának” nevezte a kivonulást.

A konzervatív politikus úgy fogalmazott: „Életemben nem gondoltam arra, hogy feltétlen megadást fogok látni a tálibok felé”. McCaul azzal vádolta a Biden-adminisztrációt, hogy figyelmen kívül hagyták az amerikai tábornokok és a hírszerzés figyelmeztetéseit. A képviselő szerint az Egyesült Államok „elárulta” afgán szövetségeseit.

Gregory Meeks, New York állam demokrata képviselője – aki egyben a külügyi bizottság vezetője is – védelmébe vette a jelenlegi adminisztrációt és azt mondta, hogy nem lehetett volna zökkenőmentesen elhagyni az ázsiai országot.

Örömmel meghallgatnám, hogy néz ki pontosan a zökkenőmentes kivonulás egy rendetlen, kaotikus 20 éves háborúból. Nem hiszem, hogy létezik ilyen” – fogalmazott Meeks.


Nem kér menedéket Ausztriában az afgán nagykövet

Nem kér menedéket Ausztriában Maniza Bahtari, Afganisztán bécsi nagykövete. Ezt a nagykövet asszony maga jelentette be kedden este az ORF osztrák közszolgálati televízió Zib2 című műsorában.

Mint mondta, egyelőre folytatja tevékenységét hazája nagyköveteként, s úgy fogalmazott, hogy az azt követő időre is „vannak már tervei”. Kijelentette, hogy az ausztriai menekültstátusz nem tartozik ezek közé, bár szereti az országot. „Lehet, hogy majd turistaként visszatérek még ide” – mondta.

Én vagyok Afganisztán hivatalos nagykövete Bécsben. Az afgán embereket képviselem

– hangsúlyozta a radikális iszlamista tálibok hatalomátvételét ellenző Bahtari. Kiemelte, hogy olyan „emberek millióit is képviseli, akiknek jelenleg nincs hangjuk”.

Egyben élesen bírálta Afganisztán új urait. „Annyi bizonyíték van arra, hogy terroristák. Nem ismerem el őket legitim kormányként” – húzta alá. Kijelentette, hogy csak akkor fog lemondani jelenlegi tisztségéről, ha a tálibokat nemzetközileg elismerik.

Mindemellett egyetértett azzal, hogy a humanitárius segélyezés ügyében együtt kell dolgozni a tálibokkal.

Van más választásunk? Nincs. Segítenünk kell az embereken

– jelentette ki. Mint mondta, az Afganisztánban élő rászorulóknak sürgős humanitárius segítségre és a nemzetközi közösség támogatására van szükségük. Bahtari osztotta azokat a véleményeket, hogy menekülthullám indulhat el az ázsiai országból.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még