×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Kenyérrel és sóval várták Ferenc pápát a felvidéki görögkatolikusok

 

A keresztényüldözés ellen is felemelte a szavát Ferenc pápa Eperjesen, ahol görögkatolikus szertartáson vett részt. Szlovákiai és anyaországi magyar görögkatolikusok is voltak a tömegben. Délután Kassa híres-hírhedt roma lakótelepére látogatott, majd fiatalokkal találkozott a kassai stadionban – számolt be az M1 Híradójában.


Népviseletbe öltözött fiatalok kenyérrel és sóval várták Ferenc pápát Eperjesen, a szlovák görögkatolikus egyház központjában. A pápa előbb pápamobillal járta körbe a városi sportcsarnok előtti teret, ahol 40 ezren gyűltek össze, majd görögkatolikus szertartást mutatott be. A szabadtéri oltárnál a magyar feliratú Klokocsói Istenszülő-ikon is látható volt, amelyet Eperjesen őriznek.

A liturgián a szlovák, valamint a szomszédos országok görögkatolikus egyházi vezetői is jelen voltak. Ferenc pápa homíliájában a kereszt jelentőségéről beszélt.

„A szentek arra tanítanak bennünket, hogy a kereszt olyan mint a könyv, ahogy megismerjük el kell olvasnunk. Nem elég csak megvenni és a polcra tenni. Ez a keresztre is igaz. Számtalan helyen látni a keresztet, a templomoktól kezdve az emberek nyakában, az otthonokban és a járművekben is, de nincsen haszna, ha nem nyitjuk meg a szívünket előtte” – fogalmazott Ferenc pápa hozzátéve, a keresztet nem szabad imádat tárgyává, még kevésbé politikai jelképpé, vallási és társadalmi jellé alacsonyítani.

Mint mondta, akinek a kereszt nem csak a nyakában, hanem a szívében van, az nem ellenséget, hanem mindenkiben testvért lát.

A pápa megemlékezett mindazokról, akik Szlovákiában a vallásuk miatt szenvedtek és emlékeztetett arra is, hogy a világ sok részén ma is üldözik a keresztényeket.

Ferenc pápa Eperjesről Kassára utazott, ahol egy többségében romák lakta lakótelepen ezrek gyűltek össze a fogadására.

„Ez a legnagyobb roma lakótelep az országban, ahol négyezren élnek nyomorúságos körülmények között. A katolikus egyházfő ebbe a közösségbe azért jött, hogy a romákkal találkozzon, és a remény jeleként érkezett ide. Emelkedett hangulat fogadta, négy órakor jött meg, de itt már a délelőtti óráktól kulturális program volt. Így amikor megérkezett és a színpadra lépett akkor az a mintegy 1700 regisztrált hívő illetve a helyiek akik a lakásaikból figyelik az eseményeket tapssal és üdvrivalgással fogadták” – számolt be az M1 pozsonyi tudósítója.

A pápa programja Kassa egyik stadionjában folytatódott, ahol fiatalok ezrei várták a katolikus egyházfőt.  A rendezvényen megemlékeztek Boldog Anka Kolesárováról, egy fiatal szlovák nőről, akit a második világháborúban egy szovjet katona ölt meg

Szerdán, Fájdalmas Szűzanya ünnepén  Ferenc pápa látogatását a sasvári, egykori pálos kegyhelyen fejezi be, ahol misét mutat be, majd visszatér a Vatikánba.