×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Már Lengyelország felől is özönlenek a migránsok Európába

 

Több mint ötszázan próbálták illegálisan átlépni a fehérorosz-lengyel határt a hét végén, a hatóságok hét szíriai, illetve szomáliai migránst és tíz külföldi embercsempészt őrizetbe vettek, a többieket feltartóztatták – közölte hétfőn a lengyel határőrség.

A közleményben egyiptomi, georgiai, holland, iráni, kameruni, szíriai és tádzsikisztáni állampolgárokról tesznek említést, mint akik az illegális határátlépést elősegítették, közülük egyeseknek német vagy belga tartózkodási engedélyük is volt.

Vasárnapi közlemény szerint augusztusban 3 és fél ezer, szeptember eleje óta pedig közel kétezer határsértési kísérletet regisztráltak a lengyel-fehérorosz határszakaszon.

Szeptember 2-án Andrzej Duda lengyel államfő a fehérorosz határ térségében harmincnapos rendkívüli állapotot hirdetett. A helyi lakosokon és vállalkozókon kívül külön engedély nélkül más nem tartózkodhat a térségben.

A döntést a Fehéroroszország felől érkező migrációs nyomással, valamint a Nyugat-2021 fedőnevű, szeptember 10-én kezdődött orosz hadgyakorlattal indokolták.

Lengyelország augusztus végén megkezdte egy 2 és fél méter magas határkerítés építését: a 180 kilométer hosszúra tervezett akadályból a legutóbbi információk szerint több mint 50 kilométernyi már elkészült.

A címlapfotó illusztráció.