×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Folytatódtak az oltásellenes tüntetések Franciaországban

 

Ezen a hétvégén is folytatódtak az oltásellenes és korlátozásellenes tüntetések Európa több országában. Megint több nagyvárosban eldurvultak az utcai megmozdulások, könnygázt, vízágyút vetettek be a rendőrök.


 

Tömegverekedésbe torkollott a korlátozásellenes tüntetés szombaton a dél-franciaországi Toulouse városában. A védettségi igazolvány ellenzői összecsaptak az ellentüntetők egy csoportjával.

Mintegy százan ütötték egymást ököllel és rudakkal. Többen megsebesültek, legkevesebb egy embert kórházba szállítottak. A rendőrök végül könnygázzal vetettek véget a verekedésnek.

Több mint 120 ezren tüntettek szombaton Franciaország-szerte a koronavírus-járvány miatt bevezetett védettségi igazolás ellen.

Azok kaphatnak ilyen igazolást, akiknek van friss negatív tesztjük vagy megkapták az oltást. A legtöbb helyre csak ilyen igazolással léphetnek be a franciák.

A tüntetők szerint a szegregációt idéző barbarizmus, hogy az éttermek teraszain és a tömegközlekedésen is fel kell mutatni a dokumentumot. A francia fővárosban 19 ezren vonultak utcára, közülük többen összecsaptak a rendőrökkel. 96 embert elő is állítottak.

Bár a francia kormány valóban tervezte, hogy az országosan kötelezővé teszi az oltást, végül csak bizonyos munkakörökben lépték ezt meg: az egészségügyben dolgozóknak például kötelező felvenni a vakcinát. Az intézkedés azonban így is csaknem kétmillió embert érint.

A görögországi Szalonikiben is zavargások törtek ki a járványügyi intézkedések miatt. A rendőröknek könnygázzal kellett feloszlatniuk a tömeget itt is. Csaknem 2500 ember tiltakozott az egészségügyi dolgozók kötelező oltása és az oltatlanok korlátozása ellen. A demonstrációt egy olyan rendezvényhez szervezték, ahol a görög miniszterelnök a gazdaság újraindításáról beszélt.

„A járvány utószava egyértelműen meg van írva: a veszélyre az egyetlen válasz a vakcina, így a gazdaság és a társadalom nem fog újra leállni”

– fogalmazott Kiriákosz Micotákisz, görög miniszterelnök.

Görögországban az egészségügyi dolgozóknak szeptember elsejéig kellett teljes védettséget szerezniük, de a frontvonalban dolgozó ápolók és orvosok közül több ezren nem voltak hajlandóak felvenni a vakcinát.

A helyi egészségügyi szakszervezetek szerint összesen 10 ezer munkavállalót vesztenek el az intézkedés miatt, miközben a görög kórházak még mindig túlterheltek. Bár a szeptember eleje óta javulnak a járványadatok, még mindig csaknem 30 ezer fertőzöttet tartanak nyilván Görögországban.