logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ukrajnában az oltottak számára megmaradhat a megszokott életmódjuk

Ukrajnában a jövő héttől szigorítanak a járványügyi szabályokon. A tervek szerint hétfőtől az ország a jelenlegi zöld, tehát biztonságosnak mondható járványügyi besorolásból áttér a sárgába, ami főleg a tömegrendezvényeket érinti majd hátrányosan. Közben Ivano-Frankivszk ukrán városban pedig megvonnák az oltatlan koronavírussal fertőzött betegektől az ingyenes kórházi ellátást – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

A Kárpátaljával szomszédos Ivano-Frankivszk megyében és annak azonos nevű megyeszékhelyén már kétségbeesett próbálkozások zajlanak az oltási kampány felgyorsítására. Legutóbb például ezer hrivnyát (körülbelül 12 ezer forintot) ajánlottak minden olyan pedagógusnak, aki felveszi a vakcinát. Ehhez képest a megyében a kívánt 80 százalék helyett csak az iskolák dolgozóinak 29 százaléka van átlagosan átoltva – mondta K. Debreceni Mihály, a közmédia ukrajnai tudósítója.

Frankivszk polgármestere, Ruszlan Romanovics Marcinkiv úgy próbálja a város lakóit rávenni az oltakozásra, hogy arra utasított, hogy akik nem vették fel a vakcinát és elkapják a vírust, azok számára ne járjon a kórházi kezeléshez anyagi támogatás.

Emellett a polgármester arra is ígéretet tett, hogy

100 ezer hrivnya (mintegy 12 millió forint) jutalmat ad a megyeszékhely vezetése annak a nőnek, aki először teherbe esik a védőoltás felvétele után.

Ukrajnában hatalmas probléma az internetes álhírek terjedése, és „már már babonás oltásellenesség van, és ezért ilyen hétköznapinak nem mondható módszerrel próbálja meg a polgármester eloszlatni azt a tévhitet, mely szerint az oltás meddőséget okozna” – tette hozzá a tudósító.

Az említett városvezető nemrég elbocsátást is ígért azon alkalmazottjainak, akik nem hajlandóak az oltás felvételével példát mutatni a lakosságnak.

Az már biztos, hogy Ukrajnát átsorolják a jelenlegi zöldből a sárga zónába, és lehet, hogy egy egy régiót pedig egyből a vörösbe. A szerdai nap folyamán rekordszámú, 3663 új fertőzöttet azonosítottak, 61-en pedig életüket vesztették.

A sárga zóna első körben főleg a tömegrendezvények korlátozására és a zárt nyilvános helyeken tartózkodók létszámára fog vonatkozni.

Azonban az egészségügyi tárcavezető miniszter azt nyilatkozta, hogy ez a hullám már az oltatlanok járványa lesz, azok számára pedig akik felvették a vakcinát a megszokott életmód lesz biztosítva.

Azon cégek, melyeknek alkalmazottai be vannak oltva pedig még a legsúlyosabb vörös besorolású területeken is működhetnek majd, a sárga zónában pedig elegendő lesz az első oltás felvétele.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Címlapfotó: M1

Ajánljuk még