logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Migránsok tízezrei gumicsónakokkal kelnek át a La Manche csatornán

Komoly feszültséget okoz a migráció Párizs és London között. A francia belügyminiszter zsarolással vádolta meg brit kollégáját, miután a londoni törvényhozásban kijelentette: ezentúl visszatoloncolják Franciaországba a La Manche csatornán átkelő illegális bevándorlókat. A héten ugyanis meghaladta a 15 ezret az idén érkezett határsértők száma: ezzel megdőlt minden eddigi rekord. Tavaly egész évben 9500 bevándorló kelt át a tengeren – közölte az M1 Híradója.

Az éjszaka sötétjében, zseblámpa fényénél járőröznek a francia rendőrök a La Manche csatorna partjainál. Lépten-nyomon a bevándorlók nyomaira bukkannak: a megtalált gumicsónakot késsel felvágják, így téve használhatatlanná.

„Próbáljuk megakadályozni, hogy tengerre szálljanak. Bármilyen csónakba hajlandóak beleszállni, ez rendkívül veszélyes” – mondta a rendőrtiszt. A belga közszolgálati televízió riporterének nyilatkozott az egyik illegális bevándorló: azt mondta, addig fog próbálkozni, amíg Angliába nem jut.

Ma éjjel túl sok hajó indul, nem próbálkozunk, pedig az időjárás megfelelő. Már sokszor megpróbáltam átjutni, és újra és újra fogok próbálkozni” – mondta a férfi.

A migránsok az éjszakai próbálkozások után a nappalokat a városokban töltik.

Az elmúlt néhány héten egyre több és több migráns érkezik hozzánk, az elmúlt három nap alatt pedig megsokszorozódott a számuk” – mondta Stéphane Pinto egy francia kisváros, Ambleteuse polgármestere.

Egyetlen hét alatt több mint ezerötszáz bevándorló lépett illegálisan Anglia partjaira: ezzel meghaladta a tizenötezret a tengeri úton érkező migránsok száma, ami abszolút rekordot jelent. Tavaly egész évben 9500-an, 2019-ben pedig kevesebb mint 2300-an érkeztek.

A londoni törvényhozás csütörtökön úgy döntött, többé nem engedi be a szigetország területére a határsértőket, a gumicsónakokat visszafordítják és visszaküldik Franciaországba.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter élesen elítélte a brit javaslatot. Közösségi oldalán azt írta: „Franciaország nem fogad el olyan gyakorlatot, amely a tengeri joggal szembemegy, és nem enged a pénzügyi zsarolásnak.

Holott júliusban még teljes volt az egyetértés a két ország belügyminisztere között: az észak-franciaországi Calais-ban ráztak kezet egy új migrációs megállapodás felett, miszerint az Egyesült Királyság 63 millió fonttal, vagyis mintegy 26 milliárd forintnak megfelelő összeggel támogatja a francia határőrök munkáját, akik ezért cserébe feltartóztatják a tengeri migrációt a La Manche csatornán.

A megállapodást azonban nem követték eredmények:

az azóta eltelt két hónap alatt mintegy ötezer határsértőt fogtak el a brit hatóságok, kétszer annyit mint 2019-ben egész év alatt. Sok köztük az afgán: több mint háromezer, magát afgánnak valló bevándorló menedékkérelmi eljárása folyik jelenleg is.

A brit belügyminisztérium azonban figyelmeztette az újonnan érkezőket: megfelelő iratok nélkül ne próbáljanak az Egyesült Királyságba jönni. Az illegálisan érkezőkre nem vonatkozik a brit kormány vállalása a menedékkérők befogadásáról, és könnyen kitoloncolás várhat rájuk.

Márpedig egyre többen indulnak útnak. Olyannyira, hogy már Pakisztán is megkezdte a menedékkérők visszatoloncolását Afganisztánba. Az iszlámábádi hatóságok szerint csak az lépheti át a két ország határát, aki munkavégzés, orvosi beavatkozás vagy családegyesítés céljával érkezik és ezt igazolni tudja. A többieket, akik a tálib hatalomátvétel miatt kelnek útra, a határon visszafordítják.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még