logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mintegy fél órára felfüggesztették a párizsi terrorper tárgyalását

| Szerző: hirado.hu
Az első ülésnapot 16.45 körül állították le, mivel az egyik vádlott, Farid Kharkhach rosszul lett. A per mintegy félórás szünet után folytatódott.

Karhkhach Marokkóban született, Brüsszelben nőtt fel. A merényletsorozat ügyében azzal gyanúsítják, hogy hamis személyazonosító okmányokat adott át számos terroristának. Az elrendelt szünet után folytatódott a tárgyalás – írja a Hln.be belga hírportál. Abdeslam a szünet után szót kért, és azt mondta, „hat éve úgy bántak velünk, mint kutyákkal”. A tárgyalás folytatásakor a vádlottakat képviselő ügyvédek is a fogva tartási rendszerre, valamint a szigorú biztonsági intézkedésekre panaszkodtak. A 2015. november 13-i párizsi merényletsorozat százharminc áldozatot követelt.

Salah Abdeslam, a per fő vádlottja a tárgyalás elején kapott szót a párizsi különleges esküdtszéken. „Először is azt akarom elmondani, hogy nincs más Isten, csak Allah, és Mohamed az ő küldötte” – közölte Abdeslam, amikor arra kérték fel, hogy azonosítsa magát.

Arra a kérdésre, hogy mi a foglalkozása, azt válaszolta: minden foglalkozást feladott azért, hogy az Iszlám Állam harcosa legyen. A szüleire vonatkozó kérdésre annyit felelt,  hogy az nem számít. Azt is kijelentette, hogy nincs lakóhelye.

Még 13-an ülnek a vádlottak padján, köztük feltételezett logisztikai szervezők, a terroristákat szállítók és közvetítők. Hárman szabadlábon védekezhetnek, de valamennyiükre életfogytiglani szabadságvesztés szabható ki a vádpontok alapján.

A per várhatóan kilenc hónapig tart majd.

Körülbelül 1800-an nyújtottak be polgári pert. Ezen a tárgyaláson nem esküdtszék dönt a bűnösségről vagy az ártatlanságról, Franciaországban külön bíróságot hoztak létre a terrorista perekre, terrorügyekre szakosodott öt bíró és négy helyettes hozza meg a végső döntést.

Összesen húszan állnak bíróság elé, közülük tizennégyen vannak jelen ténylegesen. Ma reggel mindannyian a különleges esküdtszék elé kerültek. Tizenegyen, köztük Abdeslam is golyóálló üveggel védett vádlottak padján ült.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még