logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Salah Abdeslam a vádlottak padján – maratoni hosszt ígér a párizsi per

| Szerző: hirado.hu
Csaknem hatévnyi nyomozás és előkészület után szerdán kezdődik a 2015. november 13-i százharminc áldozatot követelő párizsi merényletsorozat pere a különleges esküdtszéken. A húsz vádlott között van a merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen túlélője, Salah Abdeslam. A gyilkosokat Szíriában képezték ki, és az illegális bevándorlók közé rejtőzve érkeztek Európába – tudósított az M1 Híradója.

A francia főváros elleni merényletsorozat a Stade de France nemzeti stadionnál kezdődött, ahol három öngyilkos merénylő felrobbantotta magát. Ezután Párizs belvárosában egy másik háromtagú terrorkommandó lépett akcióba: hat vendéglátóhely teraszán többtucatnyi embert öltek meg, miközben egy harmadik csoport behatolt a Bataclan nevű klubba, ahol egy koncerten kilencven emberrel végeztek, több százat pedig megsebesítettek.

„A történtek emlékét nehezen lehetne kitörölni. Kezdetben a koncerten voltam két barátommal, a tömeg közepén álltam. Aztán a hátam mögül petárdához hasonló hangot hallottam. Amikor megfordultam, akkor rájöttem, hogy egy fegyverest látok. Ekkor visszafordultam a színpad felé, ahol földön feküdtek vagy kúsztak az emberek” – emlékezett vissza egy túlélő.

Százharminc halott, több mint ezer sebesült

A merényletsorozatot az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára. A támadásokban százharminc ember vesztette életét, emellett több, mint ezren megsérültek. Az egyik áldozat édesapja most az ügy tárgyalására készül, amely szerdán kezdődik.

„Beszéltem olyan emberekkel, akik hasonló tragédiát éltek át, és azt mondták, hogy eleinte nem akartak elmenni a tárgyalásra. Korábban én is így éreztem. De végül rávették magukat, sokan még tanúskodtak is, és ahogy teltek a napok, nem bánták meg a döntésüket. Ez a tárgylás lesz az utolsó lehetőségünk arra, hogy kifejezzük a fájdalmunkat, és megmutassuk, hogy ilyesmi bárkivel megtörténhet” – mondta a férfi, aki 37 éves fiát veszítette el a Bataclanban elkövetett merényletben.

A francia hatóságok húsz embert vádolnak azzal, hogy segítették a párizsi támadássorozatot. A merénylők közül azonban már csak egy van életben, Salah Abdeslam, akit 2016 márciusában Belgiumban tartóztatták le.

Új tárgyalótermet kellett kialakítani

A példátlan méretű pernek csaknem 1800 felperese van, de több száz ügyvédet és újságírót is várnak a bíróságra. A szokatlanul nagy létszám miatt egy új, 550 férőhelyes tárgyalótermet kellett kialakítani a párizsi igazságügyi palotában.

„Ez egy tízmillió eurós beruházást jelentett az igazságügyi minisztérium számára. Azonban ez elengedhetetlen lépés volt. Hamarosan egy igazságszolgáltatási maraton kezdődik, amely kilenc hónapon át tart majd, ez lesz történelmünk leghosszabb tárgyalása” – hangsúlyozta Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter.

A párizsi merényletsorozat pere szeptember 8-án, szerdán kezdődik, és várhatóan 2022. május végéig tart majd.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még