×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Német választás: Orosz informatikai beavatkozástól tartanak Berlinben

 

A német szövetségi kormány nyomatékosan felszólította az orosz kabinetet, hogy haladéktalanul állítsa le a Németország biztonságát és a demokratikus akaratformálás folyamatát veszélyeztető informatikai támadásokat.

Andrea Sasse, a német külügyminisztérium szóvivője Berlinben, a kormányszóvivő hétfői tájékoztatóján elmondta, hogy a szeptember 26-ai szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáshoz közeledve egyre gyakrabban tapasztalnak Bundestag-képviselők és tartományi parlamenti (Landtag-) képviselők elleni informatikai műveleteket, a többi között adathalász támadásokat.

Ez a tevékenység a Ghostwriter nevet viselő „szereplőhöz” - személyhez, csoporthoz vagy szervezethez – köthető, amely „évek óta ötvözi a hagyományos kibertámadásokat dezinformációs és befolyásolási műveletekkel” – közölte a szóvivő, hozzátéve, hogy a támadások a Bundestag-választással összefüggő akciók, például „dezinformációs kampányok előkészítését szolgálhatják”.

Mint mondta, a szövetségi kormány megbízható értesülésekkel rendelkezik arról, hogy a Ghostwriter tevékenysége „az orosz állam kibertevékenységéhez, konkrétan pedig a katonai hírszerzéshez, a GU-hoz köthető”.

A támadások elfogadhatatlanok, és Németország biztonsága és a demokratikus döntéshozatali folyamatok veszélyeztetése mellett a német-orosz kapcsolatot is súlyosan megterhelik – mondta Andrea Sasse.

Közölte, hogy a támadások haladéktalan leállításáról szóló követelést Miguel Berger külügyminisztériumi államtitkár is ismertette a napokban a német-orosz biztonságpolitikai munkacsoport (HAGS) Berlinben tartott ülésén.