logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A dán szociáldemokrata miniszter szerint hiba volt Orbán Viktort bírálni

| Szerző: hirado.hu
Mette Frederiksen etióp származású szociáldemokrata miniszter szerint nem ismétlődhet meg 2015, amikor Európa nem volt képes megvédeni külső határait, a bevándorlók pedig az autópályákon bóklásztak.

Hiba volt Orbán Viktort bírálni, amiért szögesdrót kerítést építtetett Magyarország határán 2015-ben –mondta tegnap Mattias Tesfaye, a szociáldemokrata dán kormány bevándorlásügyi minisztere. Az etióp származású politikus szerint nem ismétlődhet meg 2015, amikor Európa nem volt képes megvédeni külső határait, a bevándorlók pedig az autópályákon bóklásztak – számolt be a Magyar Nemzet.

„Támogatjuk, hogy erős határvédelmünk legyen. Nem csupán Európa és az Európával szomszédos országok között, de például Törökország keleti és Tunézia déli határánál is”

– tette hozzá Mattias Tesfaye, mondván: Dánia támogatni fogja ezeket az országokat az illegális bevándorlással szembeni fellépésükben. A miniszter szerint nem a humanitárius segítség és az Európát védő falak közül kell választani, hanem mindkettőt.

Nem kerülhetünk olyan helyzetbe Európában, hogy két választási lehetőségünk legyen: segítünk-e a menekülőkön vagy megőrizzük-e az európai jóléti államokat. Mindkettőre van lehetőség. Erről szól a találkozónk is – utalt az uniós belügyminiszterek tegnapi ülésére, amelyen az afganisztáni helyzetet és az onnan induló migrációs és menekülthullám kezelését vitatták meg.

Az ENSZ becslései szerint félmillió afgán hagyhatja el hazáját a tálib hatalomátvétel miatt.

A 2015-ös európai migrációs válság megismétlődését – amikor főleg a szír polgárháború elől menekülők százezrei kerültek illegális utakon Európába – nemcsak Dánia akarja megakadályozni, de ugyanezt az álláspontot képviseli a hat évvel ezelőtti migrációs hullámot megtapasztaló Németország és Ausztria is.

„Az otthonukhoz minél közelebb kell segíteni az afganisztáni tálib fordulat miatt menekültté váló embereknek” – mondta ugyancsak tegnap Angela Merkel német kancellár, amikor hivatalában fogadta osztrák kollégáját, Sebastian Kurzot, aki azt hangsúlyozta: Ausztria továbbra is elzárkózik újabb afgán menekültek befogadásától.

„Az uniós tagállamok belügyminisztereinek kedden elfogadott, az afganisztáni helyzettel foglalkozó nyilatkozata egyértelműen olyan elképzeléseket fogalmaz meg, amelyeket a magyar kormány régóta, már a 2015-ös migrációs válsággal kapcsolatban is hangoztatott”jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter Brüsszelben a rendkívüli uniós belügyminiszteri tanácsülést követően. Mint mondta: az afgán embereket a térségben kell tartani, és helyben kell őket segíteni a tálibok hatalomra jutása után, ugyanakkor az uniós határokat meg kell védeni.

„Az EU és a tagállamok eltökéltek abban, hogy a megakadályozzák a nagy volumenű, ellenőrizetlen és illegális migrációs hullámok megismétlődését”

– áll a szóban forgó nyilatkozatban.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még