×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Afgán konfliktus: felmentették az amerikai tengerészgyalogság egyik alezredesét, mert bírálta a katonai vezetést

 

Stuart Schellert azután mentették fel parancsnoki tisztségéből, hogy videóüzenetben bírálta az amerikai katonai vezetést az afganisztáni kivonulás módja miatt. A felmentés után az alezredes bejelentette távozását a tengerészgyalogságtól - jelentette több amerikai médium, köztük a Fox televízió és a The Daily Wire hírportál.

 

A közösségi médiában megjelentetett videóban Scheller, az iraki és afganisztáni háború veteránja elszámoltatást követelt a katasztrofális események ügyében, leszögezve, az emberek dühösek, mert a vezetőik cserbenhagyták őket, ráadásul egyikük sem vállalja a felelősséget, és nem mondja azt, hogy ezt elszúrtuk.

Az interneten terjedő felvételen az alezredes rámutatott: a védelmi miniszter májusban a kongresszus előtt kijelentette, hogy az afgán hadsereg képes feltartóztatni a tálibok előrenyomulását, illetve számos más katonai vezető is hasonlóan nyilatkozott.

 „Nem azt mondom, hogy örökké Afganisztánban kellene maradnunk. Viszont felhasználta-e bármelyikük is a befolyását és a pozícióját arra, hogy azt mondja: Hé, rossz ötlet kiüríteni a bagrami légibázist, mielőtt mindenkit kimenekítünk? Csinált bárki ilyet?”

- tette fel a kérdést.

 „Követelem a felelősségre vonást, minden szinten. Ha nem kapjuk meg, akkor én hozom el”

– fogalmazott az alezredes a videóban, majd idézte Thomas Jeffersont is (az Egyesült Államok alapító atyáinak egyike), aki szerint minden nemzedéknek szüksége van egy forradalomra.

A videóban kiemelte David H. Berger tábornokot, a tengerészgyalogság parancsnokát, Lloyd Austin védelmi minisztert és Mark Milley tábornokot, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökét, mint akik szerinte felelősek a kivonulás módjáért és a kabuli reptérnél elkövetett merényletekért.

A videó közzétételét követően Schellert felmentették a parancsnokság alól. Jim Stenger őrnagy, a tengerészgyalogság szóvivője közölte, hogy ennek oka a parancsoki képességeit illető bizalom elvesztése.

A Newsweek című amerikai lap arról számolt be, hogy ezután az alezredes bejelentette azonnali hatályú távozását a haderőnemtől, hozzáfűzve, hogy ezzel feladja minden járandóságát. Ennek kapcsán kiemelte: ha valaki kizárólag a stabilitást és a pénzt tartja szem előtt, az a rendszer rabszolgájává válhat.

A címlapfotó illusztráció.