Megfordította a Mississippit az Ida hurrikán

 

Magyar idő szerint este nyolc óra körül ért partot az Ida hurrikán Lousiana államban. A Mexikói-öböl meleg vize fölött 4-es fokozatúvá erősödött, nem sok hiányzott attól, hogy 5-ös hurrikánná minősítsék, ami azt jelenti hogy 200 kilométer per óra feletti széllökéseket mértek. Az állam déli részein áradásokról érkeztek hírek.Napra pontosan 16 éve ért partot a pusztító Katrina hurrikán, amely szinte teljesen víz alá került, miután átszakadt a gátrendszer.  A hatalmas pusztításban 1800-an haltak meg.


Az Ida hurrikán helyi idő szerint a vasárnap kora reggel 4-es kategóriájú viharrá vált, és a Nemzeti Hurrikánközpont szerint gyorsan erősödött és a széllökések tartósan élérhetik a 240 km/óra sebességet –közli a CNN. Hasonló erősségű hurrikánra több mint 150 éve nem volt példa.


Vasárnap délutánra több mint 285 ezer fogyasztó maradt áram nélkül Louisianában. A hurrikán miatt a Mexikói-öböl olajtermelésének több mint 95 százaléka is leállt – közölték a hatóságok.

Louisiana kormányzója, John Bel Edwards a CNN-nek elmondta, hogy a lehető legjobban felkészültek, de a hurrikán nagyon komoly próbatételt jelent majd.

„A következő 24-36 óra nagyon kritikus lesz” – fogalmazott.

Louisiana fővárosának Baton Rouge-nak a polgármestere arra figyelmeztetett, kiszámíthatatlan mit okozhat a hurrikán.

„Ez egy nagyon veszélyes hurrikán, életek lehetnek veszélyben. Mindenkit arra kérek, vonuljon biztonságos helyre vagy győződjön meg arról, hogy ha marad, valóban biztonságban lesz-e. Vegye ezt mindenki komolyan” – fogalmazott Sharon Weston Broome  polgármester.

 

Tízezrek hagyták el otthonukat

Louisiana 320 kilométeres partvonalán a lakosságot figyelmeztették, hogy hagyja el otthonát. Illetékesek arra figyelmeztettek, hogy a helyben maradóknak hosszú áramkimaradásokra és fullasztó hőségre kell számítaniuk a következő napokban.

Ezrek rohanták meg New Orleansban a nemzetközi repülőteret, abban bízva hogy az Ida hurrikán érkezése előtt, az utolsó pillanatban elhagyhatják a térséget. Sokaknak nem sikerült elmenekülniük és a reptéren ragadtak, mivel vasárnap már nem fogadott és nem is indított járatokat a légikikötő a közelgő vihar miatt – számolt be az M1 Híradója.

Akinek nem sikerült repülőjeget szerezni, az autóval próbált menekülni. Így aztán az autópályákon is megnövekedett a forgalom, volt ahol komoly fennakadások alakultak ki.

A hurrikánok erősségét egy ötös skálán mérik, az Idát a négyes kategóriába sorolták, ez azt jelenti hogy ahol földet ér ott katasztrofális károkat idéz elő. Az Ida hurrikán óránkénti 225 kilométeres sebességgel érkezett a Mexikói öböl irányából. Ez az elmúlt 150 év legnagyobb erejű hurrikánja. 

A vihar erejét mutatja, hogy annyira erős volt, hogy a Mississippi folyó folyását megfordította.

 

Akik az otthon maradás mellett döntöttek, a lakosság közel ötöde, az utolsó előkészületeket végezték. Bedeszkázták az ablakokat, feltankolták az autókat, megkezdték a homokzsákok kirakását.

Vizsgázik a gátrendszer

Louisiana állam legnagyobb kórháza már felkészült a vihar érkezésére. Áramfejlesztőket helyeztek készenlétbe és bojlereket szereztek be, hogy legyen meleg víz ellátás akkor is, ha megszűnik az áramellátás.

A hatóságok arra figyelmeztetnek, a hurrikán érkezését követő 72 órában nem tudnak majd minden segélyhívásra reagálni. Úgy kell felkészülni, hogy három napra elegendő élelme, vize, gyógyszere legyen mindenkinek.

Joe Biden amerikai elnök azt mondta, a helyieknek komoly természeti csapásra kell készülniük.

„Most vettem részt a Hurrikán központ tájékoztatóján és amint azt önök is tudják, a vihar egyenesen Louisiana irányába tart. Ezen a hét végén van a Katrina hurrikán pusztításának évfordulója. És ez még inkább arra kötelez mindenkit, hogy tegyen meg mindent a biztonsága érdekében” – fogalmazott az amerikai elnök.

Az állam a Katrina utáni katasztrofális kudarcot követően jelentős összegeket fektetett a gátrendszer megerősítésben. Tizenhat éve ugyanis a legnagyobb katasztrófát a gátszakadás okozta. A város 80 százaléka víz alá került. Az Egyesült Államok történetében feljegyzett hurrikánok közül a Katrina volt az egyik legpusztítóbb. A természeti katasztrófában 1800-an vesztették életüket New Orleansban.

A hurrikán vonulását  a Nemzeti Hurrikán Központ (NHC) Twitter oldalán lehet nyomon követni.

 

Az Ida névre keresztelt trópusi viharról tudósító forgatócsoport a Pontchartrain-tó partján New Orleansban 2021. augusztus 29-én. MTI/AP/Gerald Herber