Gőzerővel építi a kerítést a lengyel hadsereg

 

Gőzerővel építi a kerítést a lengyel hadsereg Lengyelország és Fehéroroszország határán. Pénteken kezdődött a munka, összesen 180 kilométeresre tervezik a kerítést. Az utóbbi hetekben a balti államok és Lengyelország felé is egyre több közel-keleti bevándorló indult meg kelet felől, a gyanú szerint fehérorosz állami segítséggel. Ez ellen akarnak védekezni a lengyelek a zöld határ lezárásával – hangzott el az M1 Híradójában.


 


Vasárnap újabb lengyel egységek sorakoztak fel a lengyel-fehérorosz határon. A lengyel védelmi minisztérium közlése szerint már csaknem 2000 katona és rendőr segíti a határőrség munkáját. Amíg a kerítés el nem készül szükség van arra, hogy folyamatosan jelen legyenek a katonák. A határőrség szerint 24 óra alatt ismét több mint 60 illegális bevándorló próbált bejutni Lengyelországba, illetve az Európai Unió területére.

Több tucatnyi migráns rekedt a két ország határán a senki földjén, miután Fehéroroszország nem hajlandó visszaengedni őket.

A válság már hónapokkal ezelőtt, a balti államokban kezdődött, amikor megfigyelők szerint Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök válaszul az országát sújtó európai uniós szankciókra, rászabadította az illegális bevándorlókat Lettországra és Litvániára. Azóta mindkét ország kerítésépítésbe kezdett a fehérorosz határ mentén, hogy megfékezze a főleg iraki és szíriai bevándorlók áradatát.

Eközben már Lengyelország lett a menedékkérők újabb uniós gócpontja. Csak augusztusban közel kétezren próbáltak illegálisan bejutni az országba. A varsói vezetés hétfőn bejelentette: kerítést épít a Fehéroroszországgal közös határszakaszon.

„Olyan konstrukciót választottunk, mint amilyet néhány éve a magyar-szerb határon állítottak fel. Ezt a kerítéstervet a héten kezdjük el építeni a lengyel-fehérorosz határon” – jelentette be a Mariusz Blaszczak védelmi miniszter

A katonák már bele is fogtak a 2,5 méter magas, szöges dróttal ellátott kerítés építésébe, amely 180 km-en hosszan húzódik majd a lengyel-fehérorosz határ mentén. Lengyelország, illetve a balti államok azonban már korábban leszögezték: a külső határok védelme nemcsak az egyes tagállamok kötelessége, hanem az egész Európai Unióé is.