×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Testvéreinek nevezte a tálibokat Kanada liberális genderminisztere

 

„Testvéreinknek” nevezte az Afganisztán döntő részét elfoglaló tálibokat Kanada nőkért és nemek közötti egyenlőségért felelős minisztere egy virtuális sajtótájékoztatón. Pedig még az ország liberális kormányfője, Justin Trudeau is terroristának bélyegezte a Korán nevében elkövetett kegyetlenkedéseiről híres csoportot.

„Szeretném megragadni az alkalmat, hogy szóljak testvéreinkhez, a tálibokhoz” – mondta Maryam Monsef szerdai videóbeszédében.

Hozzátette: „Felszólítjuk önöket, hogy azonnal vessenek véget az erőszaknak, a népirtásnak, a nőgyilkosságoknak, az infrastruktúra lerombolásának, beleértve a műemlék épületeket is” – számolt be a Toronto Sun című kanadai hírportál.

Felszólítjuk önöket, hogy azonnal térjenek vissza a békefenntartó asztalhoz, a megtárgyalt békeszerződéshez, és biztosítsák, hogy a nők és a kisebbségek hangja érdemben részt vegyen ebben a vitában” – folytatta.

A Toronto Sun felhívta a figyelmet, hogy Monsef beszédét előre megírták, az nem egy fejből elmondott nyilatkozat volt.

Nem ez az első alkalom, hogy a kanadai genderminiszter a tálibokra utalva használta a testvéreink kifejezést. Ezen a héten már kétszer megtette ezt, például amikor arra utalt, hogy a tálibok hogyan legalizálhatják a hatalmukat Afganisztánban.

Erin O'Toole, a kanadai konzervatív párt vezetője rosszallásának adott hangot a miniszter suta megfogalmazása kapcsán. „A Trudeau-kormány által használt nyelvezet teljesen elfogadhatatlan. Azokra a nőkre és lányokra gondolok, akik veszélyben vannak”.

O'Toole szerint a kanadaiak olyan kormányt érdemelnének, amely kiáll az értékeik mellett, de a Trudeau-féle liberálisok szerinte ezt nem teszik meg.

A liberális Monsefet sokáig úgy emlegették, mint Kanada első afgán származású parlamenti képviselőjét, amíg be nem ismerte, hogy valójában Iránban született.

Afganisztánban visszatérhet a tálib államrend

Immár második hete káosz uralkodik Afganisztánban. Az amerikai csapatok kivonulása után ugyanis a tálibok harc nélkül elfoglalhatták az ország szinte teljes részét. Ennek következtében pedig több ezren próbálnak meg elmenekülni az országból, hiszen az ország jövője teljesen bizonytalan.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő korábban a hirado.hu-nak elmondta, hogy a tálibok által elfoglalt területeken visszahozták azt az államrendet, amely korábban már Afganisztánban a tálib vezetés alatt volt: a nők nem mehetnek ki az utcára, csak férfi kíséretében, csadorban. Aki pedig a nyugatiaknak dolgozott, azokat ellenségnek tekintik.

A Migrációkutató Intézet vezető kutatója, Sayfo Omar szerint új és veszélyes iszlám diktatúra épülhet Afganisztánban, emellett komoly migrációs válság is fenyegeti Európát.

Amikor a tálibok utoljára uralták Afganisztánt, az iszlám törvények nagyon szigorú betartását várták el, de az amerikai előrenyomulás idején inkább reálpolitikai megfontolásaik voltak – tette hozzá Sayfo Omar.

Továbbra is nagy kérdés az, hogy hány migráns indulhat el Európa felé. Ha az EU továbbra is úgy fog viselkedni a tálibokkal, mint eddig, azaz elnyomó diktatúraként kezelik őket, akkor az oroszok és Kína kezébe adják a térséget. Emellett megindíthatják a migrációt, hiszen az ország fele nő, van sok etnikum, így egy 38 milliós ország jó része menekültstátuszra lesz jogosult Brüsszel értelmezésében

Címlapfotó: Maryam Monsef, Kanada nőkért és nemek közötti egyenlőségért felelős minisztere és Justin Trudeau kanadai kormányfő. 

A címlapfotó illusztráció.