Hazaárulózás, tömegverekedés az örmény parlamentben - VIDEÓ

 

Kétszer is tömegverekedés tört ki szerdán az örmény parlamentben, miután a kormánypárt egyik képviselője „hazaárulónak" nevezte azokat a korábbi védelmi minisztereket, akiknek hivatali ideje alatt állítólag pénzért meg lehetett vásárolni a katonai szolgálat alóli mentességet.

A kijelentést Hajk Szarkiszján, Nikol Pasinján miniszterelnök Polgári Szerződés (KP) nevű pártjának parlamenti képviselője tette a helyi televíziós csatornák által élőben közvetített parlamenti ülésen. Ezt követően az Örményország Szövetség (HD) nevű ellenzéki szövetség vezetője, Szejran Ohanján volt védelmi miniszter megdobta Szarkiszjánt egy vizespalackkal, majd verekedés tört ki a KP és a HD, valamint a Van becsületem nevű ellenzéki szövetség képviselői között.

Ezután Alen Szimonján parlamenti elnök az élő közvetítés megszakítására adott utasítást, majd szünetet hirdettek az ülésen.


 

Agnesza Hamoján, a HD tagja később a Facebook-oldalán közvetítette az ülést. Ezen látható, amint képviselők verekednek egymással, és obszcén kifejezéseket kiabálnak. A parlamenti biztonsági szolgálat kivezette a teremből a legagresszívabb képviselőket.

Az örmény parlamentben ezek után újabb verekedés tört ki a képviselők között Váhe Akopján, a HD-hez tartozó képviselő beszéde közben. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség beszámolója szerint Akopján a KP képviselőihez fordulva azt mondta: „Nem etethetik sokáig a népet iskolai dolgozat benyomását keltő, populizmustól csöpögő, szép szavakból, tósztokból és szlogenekből álló programmal”.

Az egyik képviselő durva hangnemben válaszolt Akopjánnak, majd ismét verekedés tört ki. A házelnök rendre utasította a jelenlévőket, és ismét az élő közvetítés megszakítására adott utasítást.

A júniusi előrehozott örmény parlamenti választásokon megválasztott új törvényhozás augusztus 2-án kezdte meg munkáját. A 107 fős örmény parlamentben a KP 71, a HD 29, a Van becsületem nevű ellenzéki szövetség pedig hét képviselői hellyel rendelkezik.