×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Szent István szobrot avattak a határon túl a nemzeti ünnepen

 

Ezúttal nem hétvégére esett augusztus 20-a, így a határon túlon nem számított munkaszüneti napnak, de így is megemlékeztek a magyar közösségek a Muravidéktől Kárpátaljáig az államalapításról – közölte az M1 Híradója.


Lovasok vezették a keresztaljakat a Kézdiszentlélek fölé magasodó szent hegyre. Háromszék legnagyobb Szent István-napi ünnepségén a résztvevők imádkozva mentek a 2012-ben felállított keresztúton a Perkő tetőre. A tetőn álló Szent István-kápolna környéke, Csíksomlyó után a székelység legjelentősebb búcsújáró helyének számít.

Kerekes László a gyulafehérvári segédpüspök szentbeszédében a hagyományos Szent István-napi búcsú jelentőségét hangsúlyozta. „Szent István királynak az élete és az ő útja mutatja nekünk is hogy bármikor és bárhogyan válságban vagyunk Úr Jézusnak a keresztje és útja kivezet bennünket” – mondta.

Szatmárnémetiben most, a nemzeti ünnepen tartják a Partiumi Magyar Napokat. Gyerekprogramokkal, kiállításokkal, történelmi elődadásokkal és koncertekkel várták az érdeklődőket.

A kárpátaljai Mezőkaszonyban Szent István-szobrot avattak.

Állítottunk egy szobrot, amely reméljük, hogy egyúttal a jövőben a Szent István-napi vígadalmaknak és búcsúnak is a központjává válik, ami megszólítja a beregszászi járás katolikus lakosságát, vidékét, ahogy a reformátusokét is, mert Szent István minden felekezet szentje” – fogalmazott Orosz Ildikó a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet elnöke.

A délvidéki magyarok a Magyarok Kenyere program zentai eseményén emlékeztek államalapító királyunkra és megsütötték az új búzából készült kenyeret.

A muravidékiek Szent István lendvai szobránál ünnepeltek. A helyi közösség elnöke kiemelte: a magyarok számára rendkívül fontos, hogy megőrizzék anyanyelvüket, továbbadják gazdag kulturális örökségüket.

A magyar kormány gondviselése is erre ösztönöz bennünket. Az államhatár ugyan elválaszt bennünket egymástól, de a nemzeti összetartozásnak a politika nem, csak magunk szabhatunk határt” – hangsúlyozta Horváth Ferenc a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke.

A dunaszerdahelyi magyarok Szent István szobránál emlékeztek. Dömötör Csaba államtitkár úgy fogalmazott:

Szent István öröksége nem értelmezhető az összetartozás érzése és az összefogás parancsa nélkül.

„Vannak, akik gyengítenék a magyar és magyar közötti kötelékeket. Vannak, akik fellazítanák a hagyományos család megtartó kereteit. Olyanok is vannak nem kevesen, akik kivennék a legfontosabb döntések jogát a nemzeti kormányok kezéből. Mindezt azért, mert már a nemzetek megtartó erejében sem hisznek. Ők azok, akik megnyitnák a határokat a világ előtt, miközben érzéketlenek, ha a történelmi kisebbségek ügyéről van szó. Legyenek akár Brüsszelben vagy a budapesti Országgyűlésben, ők nem erősítik, hanem gyengítik a magyarok ügyét” – fejtette ki.

Az államtitkár azt mondta: ártó erők egy év alatt is képesek lerombolni azt, amit magyarok milliói egy évtized, vagy évszázadok alatt felépítettek.